Alibaba Group Holding Ltd. придобива пълен контрол върху стартиращата компания Ele.me в опит да подобри позициите си на бързорастящия пазар в Китай за доставка на храна и други услуги, предава Bloomberg.

Сделката поставя оценка на Ele.me от 9,5 милиарда долара, съобщиха от интернет гиганта. Alibaba обаче отказва да съобщи точно колко е платила. Компанията, заедно с подразделенията ѝ Ant Small и Micro Financial Services Group Co. вече притежаваха около 43% от компанията. Дружеството на Джак Ма е платило изцяло кеш и е придобило дяловете, които досега бяха собственост на технологичната Baidu.

Ele.me - в превод "Гладни ли сте вече?" - притежава малка армия от доставчици на мотопеди из цялата страна и се бори за доминация в индустрията срещу Meituan Dianping - стартираща компания, подкрепена от конкурента на Alibaba Tencent Holdings Ltd.

Пазарът за този тип услуга расте бързо, след като все повече китайци се обръщат към телефона си, за да си поръчат храна, да си насрочат разкрасителни процедури или да наемат домашни помощници. Освен това той има и стратегическо значение за двата гиганта, тъй като дава възможност да разширят и потребителската база на своите услуги за разплащане.

Meituan е една от най-високооценяваните стартиращи компании в света. Тя може да излезе на борсата съвсем скоро с оценка от поне 60 милиарда долара.

Сделката за Ele.me е част от по-широка стратегия на най-голямата компанията в Китай за електронна търговия в логистичния бизнес и придобиването на физически магазини.