Бългapcĸият тexнoлoгичeн пpoизвoдитeл "Алтерко" е подписала предварителен договор за продажба на бизнеса си в Азия с базираната в Сингапур Skylight Venture Capital. Ако сделката приключи успешно, купувач€ът ще плати 2,1 млн. евро за три дъщерни дружества, съобщи "Капитал". Това е последната част от телекомуникационния бизнес на "Алтерко", след като преди време компанията реши да се пренасочи изцяло към устройства, базирани на интернет на нещата. 

Подписването на предварителен договор е взето от съвета на директорите на "Алтерко" преди ден. Още в края на март сингапурската компания отправи оферта. Предложената цена е за 100% от Allterco в Сингапур и Малайзия, както и за 49% дял на българското дружество в едноименната компания в Тайланд.

Споразумението не е обвързващо. Финалният договор ще бъде сключен след обстоен финансово-правен анализ и преговори между страните, заявяват от компанията.

Според условията на предварителния договор, които са валидни в рамките на следващите шест месеца, цената не включва наличните средства и дълговете. Половината от парите ще бъдат платени при сключване на окончателния договор, а по 25% ще бъдат преведени в срок от 18 и 36 месеца след това.

Технологичната компания имa дeceтилeтия oпит нa тeлeĸoмyниĸaциoнния пaзap c ycлyги и пpoдyĸти, ĸoитo пpeдocтaвят възмoжнocти нa бизнeca дa ce възпoлзвa oт пpeдимcтвaтa нa мoбилнитe paзплaщaния, мoбилнитe пopтaли и мoбилния мapĸeтинг.

През 2019 г. компанията продаде петте си европейски компании (в България, Румъния и Македония) на норвежката Link Mobility Group за 7,9 млн. евро. При успешно приключване на сделката със сингапурския фонд сега компанията изцяло ще се фокусира върху IoT.

Благодарение на умните устройства през 2020 г. дружеството отбеляза 40% ръст на продажбите, които достигнаха 46,8 млн. лв. В края на миналата година "Алтерко" набра допълнително 9 млн. лв. капитал, който ще бъде използван за разрастване на IoT бизнеса.

Борсов дебют

"Алтерко" подготвя и документите си за листване на акциите си на XETRA 2 на Франкфуртската фондова борса. Това съобщиха от компанията. "Алтерко" посочва като първа дата на търговия 1 септември 2021 г., което обаче е зависимо от регулаторните условия за одобрение на заявлението.

Акциите са обект на заявление за допускане до търговия на регулиран пазар (XETRA 2) на Франкфуртската фондова борса и след успешна процедура за листване те ще се търгуват на двата пазара.

Предмет на допускането до търговия са 17 999 999 обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с номинална стойност от 1 лев всяка от капитала на "Алтерко" АД.

Акциите бяха допуснати до търговия на основен пазар, Сегмент акции Standard на БФБ преди повече от 18 месеца, като първоначално през 2016 г. бяха допуснати до търговия 15 000 000 акции. Останалите акции (2 999 999 акции от увеличението на капитала на "Алтерко", проведено през 2020 г.) са допуснати до търговия на същия регулиран пазар през 2020 г.