Американската телевизионна компания NBC е придобила дял в капитала на европейския информационен канал Euronews, съобщи агенция Вloomberg., позовавайки се на осведомен източник.

В Euronews работят почти 500 журналисти. В момента компанията със седалище в Лион, Франция е мажоритарна собственост на египетския милиардер Нагиб Сауирис, заедно с консорциум от европейски тв разпространители. С най-голямо участие са държавните телевизии на Франция, Италия Русия.

Според източника на агенцията, става дума за купуването на 25% от капитала на 25% на Euronews, което е струвало на американската компания 30 милиона долара.

Тази сделка ще позволи на NBC да разшири своята аудитория до 277 милиона домакинства, предавайки на 13 езика в Европа, Африка и Близкия изток.

Също така излезе информация, че новият директор на NBC News ще станет Ной Опенхейм. По-рано този пост заемаше британската Дебора Тернес,.която сега ще стане първи президент на международното поделение на телевизионната мрежа NBC News International.

Телевизионният канал Euronews е създаден през 1990 г. по време на войната в Персийския залив, като европейски аналог на CNN и започна излъчване на 1 януари 1993 година. Това бе единствения новинарски канал предаващ едновременно на няколко езика - английски, немски, испански, френски и италиански. От 1999 г. започна излъчване на португалски, а от 2001 г. и на руски език. След това се появиха версии на турски, арабски, украински и фарси.