Най-големият производител на стомана в света мултинационалната компания ArcelorMittal, обяви постигнато принципно споразумение за продажба на американския си бизнес на местната компания Cleveland-Cliffs Inc.

Бизнесът е оценен от 1,4 милиарда долара от производителя на стомана. Сделката ще бъде уредена в налични пари и акции. Cleveland-Cliffs ще плати на ArcelorMittal 505 млн. долара като аванс. Останалата част ще бъде платена в обикновени и привилегировани акции на Cleveland-Cliffs.

ArcelorMittal продаде европейските си активи

Най-големият производител на стомана в света продаде европейските си заводи

Продажбата осигурява разрешение от Европейската комисия за покупка на италианската Ilva

Освен това компанията ще поеме ангажименти към ArcelorMittal USA, включително нетно задължение от 0,5 млрд. долара, както и "задължения за пенсиониране и други обезщетения след напускане, които Cleveland-Cliffs изчисляват на 1,5 млрд. долара".

Сливането ще намали разходите за американския бизнес на ArcelorMittal със 150 милиона долара годишно, се казва в съобщение за пресата. На фона на обявяването на сделката акциите на стоманодобивната компания добавиха към цената си около 10% на Парижката фондова борса.

ArcelorMittal продава строителния си бизнес

Най-големият производител на стомана в света продава строителния си бизнес

Компанията очаква до €800 милиона

След приключването на сделката, Cleveland-Cliffs ще се превърне в най-големия производител на плоско валцувани продукти в Северна Америка, с кумулативни доставки през 2019 г. от около 17 милиона тона. Компанията ще се превърне и в най-големия производител на пелети от желязна руда в Северна Америка с годишно производство от 28 милиона тона.