Международният производител на стомана ArcelorMittal приключи продажбата на заводите си в Европа. Купувач е британската Liberty, която е част от групата GFG на британско-индийския предприемач Санджийв Гупт. Стойността на сделката е €740 милиона, от които €610 милиона вече са платени.

Най-големият производител на стомана в света продава активите си в Чехия, Румъния, Северна Македония, Италия, Люксембург и Белгия.

Сделката превръща Liberty в един от най-големите играчи на този пазар в света. Компанията достига тази позиция след множество придобивания. Към момента дружеството притежава седем големи производители на стомана, в които работят 14 000 служители на Стария континент, а алиансът GFG общо 30 000 в 30 страни по света.

Заводите на ArcelorMittal имат капацитет от над 10 милиона тона годишно. Liberty се надява да увеличи продажбите с 50 процента в следващите три години.

Сделката получи одобрението на Европейската комисия през април. Активите бяха продадени като част от друго споразумение от май 2018 г., в рамките на което ArcelorMittal трябваше да продаде настоящите си активи, за да придобие италианския производител на стомана Ilva.

Сред продадените заводи е този в румънския град Галац, в който работят 6 200 души и е най-голямото интегрирано стоманодобивно предприятие в страната.

Британската Liberty House влага €300 милиона в най-големия завод за стомана в Румъния

Британската Liberty House влага €300 милиона в най-големия завод за стомана в Румъния

Новият собственик иска да увеличи производството с 50%