Британската компания Liberty House смята да инвестира 300 млн. евро в нaй-гoлемия cтoмaнoдoбивен завод в Pyмъния. Компанията, която е част от индустриалната група GFG Alliance, наскоро купи предприятието, разположено в град Гaлaц, от стоманения гигант ArcelorMittal и има големи амбиции за него.

"Заводът има страхотна инфраструктура и с добра инвестиционна стратегия може да бъде позициониран като успешен бизнес в региона. Искаме да увеличим производството на стомана от 2 млн. на 3 млн. тона годишно и планираме да инвестираме 300 млн. евро, за да стартираме нова доменна пещ", заявява президентът на Liberty House Санджийв Гупта по време на среща с румънския премиер Виорика Данчила.

"В същото време ще инвестираме в образование, спорт и изкуство", добавя Гупта, според прессъобщение на румънското правителство, цитирано от SeeNews.

Британската Liberty купува 3 големи завода за стомана в Източна Европа

Британски метален гигант купува най-големия завод за стомана в Румъния

Продавачът се разделя с активите, за да купи компания в Италия

Президентът на Liberty House подчертава необходимостта от подобряване на транспортната инфраструктура, особено в района на пристанищата на река Дунав, както и на железопътната система.

"Вашата инвестиция е много важна за нас, защото успехът й е успех и за нашата страна. Надявам се, че в предстоящия период ще укрепите инвестициите си в страната ни и ще се съсредоточите върху научните изследвания и иновациите. Румъния е страна с икономически растеж от 7%, a тази година приехме още правила, които са приятелски настроени към бизнес средата", казва премиерът Данчила.

Фабриката в Галац е част от сделка между Liberty House и ArcelorMittal за продажба на активи в Източна Европа. Част от нея е и стоманодобивен завод в македонската столица Скопие. Сделката се очаква да бъде финализирана в началото на следващата година.

ArcelorMittal Галац има около 6200 служители и е най-голямото интегрирано стоманодобивно предприятие в Румъния.