Британският производител на метали Liberty, част от групата GFG Alliance, собственост на британско-индийския инвеститор Санджийв Гупта, купува 3 стоманени завода в Източна Европа и един в Италия от гиганта ArcelorMittal.

Сделката включва най-голямата стоманодобивна фабрика в Румъния - ArcelorMittal Галац, както и предприятията в Острава, Чехия, Скопие в Македония и Пиоминино в Италия. Двете страни не разкриха финансовите условия по сделката.

Продажбата е условие за поглъщането на италианския производител на стомана Ilva от ArcelorMittal, която е внимателно наблюдавана от Европейската комисия. Продължават преговорите, свързани с другите активи - ArcelorMittal Dudelange в Люксембург и няколко производствени линии в Лиеж, Белгия - включени в пакета за продажба.

Най-големият производител на стомана в света спечели много от митата на Тръмп

Най-големият производител на стомана в света спечели много от митата на Тръмп

Прекъсването на евтиния внос и силното търсене възродиха бизнеса на ArcelorMittal

За да бъде финализирана сделката, е нужно одобрение от Европейската комисия, местните регулатори, както и приключването на консултациите с местните и европейски работнически съвети, съобщават от Liberty, цитирани от румънски медии.

Освен стоманодобивната фабрика в Галац, ArcelorMittal разполага с още 5 съоръжения в Румъния - стоманолеярна в Хунедоара, кариера за вар в Тулча, 2 заводa за тръбни изделия в Яш и Роман, както и специализирано пристанище на река Дунав, пише SeeNews.

ArcelorMittal Galati има около 6200 служители и е най-голямото интегрирано стоманодобивно предприятие в северната ни съседка. Заводът в Галац има оборот над 1 млрд. евро и загуби от 33 млн. евро през 2017 г., по данни на румънското финансово министерство.

Удвояване на капацитета и служителите

Придобиването увеличава над 2 пъти капацитета на Liberty за производство на метали в световен мащаб до над 15 млн. тона годишно. Той вече включва стоманени и алуминиеви заводи във Великобритания, снабдяващи автомобилния, авиационния и специализирания инженерингов сектор и стоманени заводи в Австралия, които доставят стомана за строителния и инфраструктурния сектор.

Групата също така произвежда стомана в САЩ за автомобилната и други индустрии. Алиансът на GFG има 14 000 служители по целия свят и това придобиване почти удвоява работната му сила, добавяйки още 12 500 души.

Четирите завода имат общ валцовъчен капацитет от около 8 млн. тона стомана на година и ще дадат възможност на Liberty да доставя пълна гама от завършени стомани, включително плочи, горещо и студено валцувани намотки, поцинкована ламарина, бяла ламарина, стоманена тел, арматури и др. Фабриките обслужват вътрешни и европейски пазари, включително секторите на автомобилостроенето, строителството, промишлеността, петрола и газа.

"Радвам се да обявя тази забележителна сделка, нашето най-голямо постижение досега. С един удар тези придобивания почти ще удвоят размера на нашата работна сила и световния ни производствен капацитет, давайки ни силно присъствие в сърцето на ключовите производствени региони в Европа.

Възнамеряваме да работим с местни партньори, за да се позиционираме силно във вътрешните вериги за доставки на тези бързо развиващи се национални икономики и да станем основна част от процъфтяващия европейски промишлен сектор. Това са висококачествени активи с висококвалифициран персонал, когото очакваме с нетърпение да приветстваме в GFG Alliance", казва Санджийв Гупта, изпълнителен председател на GFG Alliance.