Най-големият производител на стомана в света - ArcelorMittal изживява много успешен период, след като спечели от възраждащото се търсене и резкия спад на китайския износ. После дойде Доналд Тръмп и бизнесът стана още по-добър, пише Bloomberg.

Компанията от години роптае срещу несправедливите условия за търговия на ключовите си пазари в Европа и САЩ. Митата на Вашингтон затвориха вратата за евтиния внос на стомана, което доведе до най-високите цени от години.

Това добави към вече благоприятната ситуация на пазара, тъй като Китай затваря излишните производства, а търсенето е в подем по цял свят.

Руският гигант MMK отлага големи проекти, притиснат от митата и санкциите на САЩ

Руски стоманен гигант отлага големи проекти, притиснат от митата и санкциите на САЩ

Компанията разчиства запасите, насочва се към нови пазари

Въздействието върху ArcelorMittal, който от години се бори в индустрията под натиск, е ясно. Компанията отчете най-високата си тримесечна печалба за последните 7 години, като изрази очакване глобалното търсене да нарасне по-бързо от предвиденото, както в световен мащаб, така и на най-важните й пазари.

"Имаме силна експозиция в САЩ, очевидно сме нетен бенефициент на търговските действия. Страхотно е да видим двете неща да се съчетават - подобренията, които сме направили като компания, както и подобренията на пазара", каза главният финансов директор Адитя Митал.

Тръмп превърна защитата на американската стоманодобивна индустрия в едно от основните си обещания, след като местните производители бяха потърпевши от евтиния внос, предимно от Китай, който произвежда повече от метала, отколкото се нуждае. През пролетта Вашингтон наложи 25% мито върху вноса на стомана.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

ArcelorMittal увеличи прогнозите си за търсенето на стомана, като очаква глобалното потребление да нарасне с 3% през 2018 г., в сравнение с по-ранна прогноза от 2.5%. Компанията подобри и перспективата си за Китай.

Това силно търсене, заедно с тарифите на Тръмп, повиши цените. Стоманеният гигант отчита значително увеличение на средната си продажна цена както в Северна Америка, така и в Европа, а освен това е продал с 1.8% повече стомана през тримесечието.

Добрите макро новини се превръщат в печалба. Оперативната печалба на ArcelorMittal за второто тримесечие е 3.07 млрд. долара, спрямо 2.11 млрд. долара година по-рано, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Най-големият производител на пирони в САЩ може да затвори заради митата

Най-големият производител на пирони в САЩ може да затвори заради митата

Другият вариант е да премести производството в Мексико

Въпреки че остава рискът ключови клиенти, като производителите на автомобили и производителите на електроуреди да бъдат засегнати от ескалация на напрежението в търговията, ползите от митата надделяват над тези притеснения за момента.

"Не вярваме, че тарифите оказват влияние върху нивото на търговия, което да отведе глобалния БВП на отрицателна територия. Ясно е, че това е риск, но може би просто трябва да оценим малко повече подобренията, които настъпиха, и размера на този риск", каза Адитя Митал.

Паралелно с това ArcelorMittal се стреми да расте. Европейският съюз одобри офертата й от 1.8 млрд. евро за италианската компания Ilva, най-голямата фабрика за стомана в Европа, като сделката се очаква да бъде финализирана през септември. Стоманеният гигант се опитва да купи и Essar Steel India в Индия.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

Все пак компанията има да погасява значителни дългове. В края на първото полугодие заемите паднаха до 10.5 млрд. долара, което все още е много над целта й от 6 млрд. долара. Производителят на стомана иска да постигне целите си спрямо дълга, преди да увеличи дивидентите.

Анализаторът на Societe Generale Кристиян Жорж смята, че компанията може почти да постигне целта до края на годината, което би довело до преоценка на акциите й.

"Изгледите за втората половина на годината са окуражаващи, тъй като очакваме настоящите благоприятни пазарни условия да продължат", каза експертът.