Санкциите на САЩ срещу руския алуминиев гигант United Co. Rusal предизвикаха страхове от срив в доставките и доведоха до покачване на световните цени на метала. Алуминият преживява най-голямото си тридневно увеличение от 2009 г. насам.

Голяма част от печалбата се основава на очакванията, че ограниченията срещу компанията на Олег Дерипаска сериозно ще затруднят износа тъй като банки, търговци и клиенти в САЩ и по света ще спрат да правят бизнес с компания, която е част от черния списък на Вашингтон.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Някои търговци вече са спрели покупките на ключовата суровина от "Русал", а Лондонската метална борса и най-голямата световна борса за суровини Comex няма да приемат нови доставки.

В дългосрочен план, санкции вероятно ще доведат до преоформяне на глобалните търговски потоци на алуминий, а не срив на руския износ, смята Пол Гайт, анализатор в компанията за инвестиционни услуги Sanford C. Bernstein в Лондон.

Печелившата серия на медта е най-дългата от 3 десетилетия

Печелившата серия на този метал е най-дългата от 3 десетилетия

Той достигна 7300 долара за тон

"Това не е екзистенциална тема за "Русал" - алуминият ще достигне до останалия свят с някакви средства", прогнозира експертът.

"Смятате ли, че 3.7-те млн. тона алуминий, произведен в Русия ще бъде спрян? Дали Кремъл ще остави 100 000 алуминиеви работници да прекратят работа и да останат у дома?", попита риторично Гайт.

Металите се насочват към най-дългото си рали от повече от десетилетие

Металите се насочват към най-дългото си рали от повече от десетилетие

"Зелени" мерки в Китай повишиха до рекордни нива цената на алуминия

Търговците в Китай или страни, които не са свързани със САЩ, могат да вземат слитъците (металите се търгуват на борсите под тази форма, б.р.), да ги претопят и обработят и да ги върнат на световния пазар. Вторичните продукти могат да се окажат трудни за проследяване, обясни експертът.

Според него санкциите ще нарушат и отклонят търговските потоци в краткосрочен план и ще пренасочат кредити и финансиране, но няма окажат съществено влияние върху реалната световна икономика, нито да спрат руските доставки.