Медта е на път да запише най-дългата серия от печалби за последните почти 3 десетилетия, достигайки 7300 долара за метричен тон в Лондон.

Увеличеното търсене, съчетано със сривовете на доставките в Китай (най-големият потребител в света) и по-слабият долар помогнаха да се повишат цените към края на година, в която металите задаваха темпото на растеж на суровините.

Тримесечният курс на медта поскъпна с 1% до 7312.5 долара на Лондонската борса за метали, най-високото ниво от януари 2014 г. Металът се изкачи за десети пореден ден и се насочи към най-дългата печеливша серия от 1989 г. насам, според данни на Bloomberg.

Други метали също се покачваха, а алуминият достигна 2275 долара за тон - най-високата цена от 2012 г. насам.

Снимка 331112

Източник: Bloomberg

Основните метали отчитат най-голяма възвращаемост сред суровините през 2017 г., като медта, алуминият, цинкът и никелът са водещи печалби от индекса на суровините на Bloomberg.

Възходът им е подхранван от подобряването на перспективите пред глобалното търсене, съчетано с прекъсвания на доставките, включително спиране на заводите в Китай, като част от мерките на властите за активна борба срещу замърсяването.

Медта се превърна в любим метал за глобалните минни компании като Glencore и Rio Tinto, които сега прогнозират липса на доставки до края на десетилетието, тъй като идва края на живоа на старите мини, а все още и няма кой да ги замени.

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

За първи път от 16 години е по-скъп от платината

Търсенето на метал също се очаква да се увеличи от изграждането на мрежи за таксуване, необходими за електрическите автомобили и интегрирането на възобновяема енергия от вятъра и слънцето.

Цената бе подкрепена и от обявените данни за вноса на Китай, които показват, че вносът на рафинирана мед е скочил с 19% до 329 168 тона през ноември.

Според анализатори вносът на рафинирана мед може да продължи да се увеличава след репресиите на китайските власти по отношение на вноса на скрап мед през последните няколко месеца.

Рядък метал, който може и да не сте чували, поскъпна с цели 375%

Рядък метал, който може и да не сте чували, поскъпна с цели 375%

Това е най-високото ниво на цената му за последните 7 години

"Това движение може да доведе до още по-големи количества концентрати и рафиниран метал, които се внасят", казва Едуард Мейр, анализатор в INTL FCStone.

Според слуховете най-големият китайски производител Jiangxi Copper е бил принуден да намали производството като част от репресиите срещу замърсяването на страната. Дружеството отрече да е получило такова нареждане.

Допълнителната подкрепа дойде от по-слабата американска валута, тъй като доларът падна за втори ден. "Слабостта на долара, средствата, които се връщат след Коледната почивка, удължават серията от печалби на металите, добавяйки гориво към възходящите настроения", каза Су Майли, анализатор от Everbright Futures в Шанхай.

Металите се насочват към най-дългото си рали от повече от десетилетие

Металите се насочват към най-дългото си рали от повече от десетилетие

"Зелени" мерки в Китай повишиха до рекордни нива цената на алуминия

Индексът LMEX, който проследява шестте основни метала, отбеляза девети пореден ден на печалба в сряда.

Дългосрочните миньори и анализатори очакват дефицит на пазара на мед да се появи до края на десетилетието, вследствие на намалените разходи за нови проекти.

Анализаторите на BMO Capital Markets смятат, че дефицитът може да започне да се появява още в средата на 2019 г. "Това е моментът, когато дефицитът от предлагането на мините вероятно ще доведе до траeн недостиг", заявиха експертите.

Металът, за който никой не знае, но всеки иска да купи

Металът, за който никой не знае, но всеки иска да купи

Суровината е седем пъти по-скъпа от медта