Ценният метал паладий поскъпна до над 1 000 долара за унция за първи път от 2001 г. насам. През тази година ръстът е 48 процента, отбелязва Bloomberg. Причината за поскъпването се оказва в голяма степен "Дизелгейт".

Паладият се използва в катализаторите (каталитически неутрализатори) в бензиновите автомобили, които започват да стават все по-търсени след увреждането на имиджа на дизеловите двигатели след скандала с вредните емисии при Volkswagen и редица други марки. В понеделник цената му се увеличи с още 1.6% до 1 007.42 долара. Ръстът от почти 50% е три пъти по-голям от поскъпването при златото и около 10 пъти по-голям от този при платината. Последният метал се ползва в катализаторите на дизеловите автомобили.

"Цената на паладия продължава да се движи от очакванията за дефицит при предлагането и ръст на търсенето", смята Оле Хансен от Saxo Bank A/S. Така паладият струва повече от платината за първи път от 16 години насам.

За платината идват трудни времена. Пазарният дял на дизеловите автомобили в Европа може да намалее наполовина до 2025 г., като с това премахне половината търсене на платина през следващите 10 години, сочи доклад на Citigroup Inc. От друга страна, очаква се паладият да остане дефицитна стока.

Рекордно ниско търсене на дизелови автомобили в Европа

Рекордно ниско търсене на дизелови автомобили в Европа

За първи път от 2009-а са продадени повече бензинови