На тазгодишната среща в Давос Олег Дерипаска организира парти с шампанско, руски народни танцьори и представление на Енрике Иглесиас. Сега руският милиардер е в международен черен списък, обикновено резервиран за терористи и военни лидери.

САЩ насочиха най-строгите си санкции към металната империя на Дерипаска, забранявайки на американците да работят с компании, включително United Co Rusal. След като драстичният характер на хода на Вашингтон стана ясен, най-големият производител на алуминий извън Китай изгуби половината си пазарна стойност за един ден.

"Това е икономическо убийство на компанията", казва старши мениджър в инвестиционна компания, пожелал анонимност.

САЩ ще наложи нови санкции на руските олигарси

Руските олигарси са новата мишена на САЩ

Заради намесата на Москва в президентските избори през 2016 г.

Възможността САЩ да използват санкции като начин за бързо сваляне на още от големите руски предприятия, предизвика шокови вълни през руските финансови пазари. Акциите, търгувани в Москва, паднаха най-много за последните 4 години, рублата се понижи най-много от всички валути, а кредитният риск на страната се покачи.

Инвеститорите бързо се отърваваха от акциите на компании, обвързани с големи руски олигарси. Металният гигант "Норилск Никел", контролиран от Владимир Потанин, се понижи с 19% в Лондон, най-много от 2008 г. насам. Самият Потанин изгуби 2.25 млрд. долара.

Най-богатите руснаци изгубиха общо 16 млрд. долара, включително печалбите си за последната година, в резултат на американските санкции. Шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов обедня с 1.37 млрд. долара, a ръководителят на Renova Group Виктор Векселберг се раздели с 1.28 млрд. долара.

Любимец на Кремъл

Снимка 349619

Източник: архив ЕПА

"Русал" сега е изправен пред предизвикателството да ръководи бизнес с клиенти като Toyota Motor, докато е в черния списък на западната финансова система. Кремъл се опита да внесе спокойствие, обещавайки помощ, но възможностите му са ограничени. Правителството засега не е решило как ще помогне на закъсалия гигант.

За Дерипаска, отдавна смятан за един от най-спорните олигарси близки до руския президент Владимир Путин, санкциите представляват изпадане от западните бизнес среди и прекъсване на връзките, които той развива от десетилетия.

Магнатът е известен с годишните си партита в Давос и влезе в заглавията в САЩ миналата година заради бизнес връзки с бившия шеф на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт. Дерипаска е плащал на Манафорт по 10 млн. долара годишно, за да лобира за руските интереси. Санкциите са свързани именно с тези му действия и руската намеса в американските президентски избори.

50-годишният милиардер се издигна в резултат на прочутия кървав хаос на руската алуминиева индустрия през 90-те години на 20 век. Десетки хора загинаха в конфликта и много други бяха ранени, включително двама от мениджърите на Дерипаска.

Той отдавна е обвиняван за престъпления в тази епоха, но те никога не са били доказани в съда. Министерството на финансите на САЩ налага санкциите, обвинявайки Дерипаска в пране на пари, подкупване на държавни служители, поръчково убийство на бизнесмен и връзки с руската организирана престъпност.

Алуминиев гигант

Снимка 349804

Източник: Rusal

Милиардерът спасява закъсалия гигант "Русал", като убеждава кредиторите, че ще оздрави предприятието и ще започне да обслужва дълговете му. Той оглавява ключова консолидация в руската алуминиева индустрия. След сливането на компанията му с Sual Group и активи от Glencore през 2007 г., господството му е пълно и "Русал" се превръща в най-големия производител на алуминий в света. Компанията осигурява 7% от общото производство на метала в света.

"Дерипаска винаги е била лицето на руските метали в световен мащаб. Той може да продължи да прави бизнес в Русия, но бизнесът му на западния пазар е тежко засегнат", заяви Ливия Паджи, директор по политическия риск в консултантската фирма GPW & Co. в Лондон.

Дерипаска нарече причините за санкциите "безпочвени, нелепи и абсурдни". Той вече обсъжда и анализира ситуацията с адвокатите си. Според някои връзките на милиардера с Кремъл може да му помогнат да получи огромен спасителен заем, който да позволи на "Русал" да оцелее въпреки външните дългове.

Руският олигарх е известен като "любимият индустриалец на Путин". В миналото милиардерът неколкократно е казвал, че бизнесът му процъфтява много преди Путин да дойде на власт и многократно е отричал всякакви престъпления.

В деня на обявяването на санкциите в САЩ, "Русал" публикува снимка във Facebook, пълна с подаръчни чанти и разноцветни балони, празнувайки 18-ия рожден ден на компанията. "Честит Рожден Ден, Русал! Независимо на колко години, компанията ще бъде винаги енергична и обречена на успех", гласеше публикацията.

На следващия ден акциите на "Русал" се сринаха, спадайки с 50% на борсата в Хонконг. Компанията предупреди, че санкциите могат да доведат до технически фалит по някои от дълговите й книжа и призоваха международните клиенти да спрат плащанията.

"Русал" изгуби 3.5 млрд. евро от пазарната си стойност, а личното състояние на Дерипаска намаля с повече от 2 млрд. долара през последните дни.