САЩ планират да наложат санкции на руските олигарси заради намесата на Москва в американските президентски избори през 2016 г., съобщават източници на Reuters.

Ограниченията, които вероятно ще бъдат обявени по-късно днес, ще засегнат членове на близкото обкръжение на президента Владимир Путин и бизнесмени, свързани с руското правителство.

Те ще бъдат наложени съгласно Закона за противодействие на нападенията в САЩ, по който руски физически и юридически лица вече бяха наказани. Това ще е най-агресивният ход срещу руския бизнес елит досега.

В края на януари Вашингтон публикува списък на ръководителите на руски държавни компании и олигарси, сред които известни личности като изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер и колегата му, ръководещ "Роснефт" - Игор Сечин, но без да обявява наказания срещу тях.

Санкциите следват решението на Вашингтон от 15 март да санкционира 19 души и 5 фирми, включително руските разузнавателни служби, за кибератаки, които се простират през последните най-малко 2 години.

Доналд Тръмп често е критикуван, че не заема достатъчно твърда позиция срещу Москва. Решението му да не санкционира олигарсите и правителствените служители, близки до Путин, му навлече критики както от републиканците, така и от демократите.

С налагането на санкциите, администрацията му вероятно ще си спести нови критики.