Един от най-големите производители на стомана в Русия - MMK отложи старта на изгоден проект в Турция заради несигурността, породена от световните търговски войни.

Проектът - рестартиране на производството на горещо валцована стомана в завода на компанията в Турция - се очакваше да добави между 90 и 100 млн. долара към основната печалба на MMK. Но внезапно нарастване на глобалните бариери пред търговията изненада неприятно индустриалната компания, принуждавайки я да се забави.

"Възстановихме напълно оборудването в завода, привеждайки го в готовност за работа, подготвихме всички договори за доставка на енергия и суровини. За съжаление взехме това решение преди САЩ да въведат мита срещу металургичните компании. Не знаехме, че това ще се случи", разказва в интервю за Reuters икономическият директор на компанията Андрей Еремин.

Най-големият производител на пирони в САЩ може да затвори заради митата

Най-големият производител на пирони в САЩ може да затвори заради митата

Другият вариант е да премести производството в Мексико

Комплексът MMK Metalurji, разположен в 2 индустриални зони - тази на Искендерун на средиземноморското крайбрежие на Турция и тази на Истанбул, е построен от компанията между 2007 г. и 2010 г. и струва 2 млрд. долара.

Производството на горещо валцована стомана на обекта беше спряно през 2012 г. в условията на глобален спад в цените на стоманата, но трябваше да се рестартира през лятото, когато пазарът се възстанови.

Сега MMK остави повторното пускане на изчакване и планира да реши съдбата му през ноември, когато се разсее вълната протекционистки мерки, въведени от САЩ и Европа през последните месеци.

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Американският президент казва до часове дали ЕС ще бъде изключение или не

"Надяваме се, че до този момент трансформацията на световните пазари ще приключи и ще има яснота", каза Еремин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия през март, в ход, насочен главно към ограничаване на вноса от Китай.

Миналата седмица Европейският съюз отговори с въвеждането на квоти и тарифи, опасявайки се от скок на вноса на стомана и въздействието му върху европейските производители след решението на Тръмп.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

MMK не е пряко засегната от тези мерки, тъй като не изнася стомана на пазарите на САЩ и на ЕС, но 30% от продукцията в турския си завод е предназначена за европейския пазар и за съседните страни.

Ефектът на санкциите срещу Иран

Митата не са единствената политика на Тръмп, която засяга стратегията на MMK. Производителят на стомана спря и доставките до Иран на фона на новите санкции, които Вашингтон обеща да наложи на Техеран.

Ограниченията, които трябва да влязат в сила през следващия месец, предвиждат забрана за продажбата, доставката и трансфера до или до Иран на сурови или полуготови метали.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение

Кремъл се противопоставя на този ход и твърди, че едностранните действия на САЩ срещу трета държава не трябва да влияят на начина, по който Русия прави бизнес. Въпреки това търговците на стомана обявиха пред Reuters, че руските метални компании намаляват продажбите си в Иран поради страх, че ще попаднат под ударите на санкциите.

ММК, която доставяше горещовалцoвани стоманени рулони до Иран заедно с руския си конкурент Severstal, не е засегната от този ход, тъй като вече е пренасочила доставките си към други пазари, посочва Еремин.

Това е резултат от нарастващото вътрешно производство на Иран и последващото намаляване на обема на вноса.

"Дори преди въвеждането на санкции доставките бяха незначителни. Дори разчистихме пристанищните складове, където наличностите бяха предназначени за доставка в тази посока и ги разпродадохме", разказва ръководителят.

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Кремъл търси хитър начин да помогне на закъсалия гигант Rusal

Намаляващо търсене

Що се отнася до руския вътрешен пазар на стомана, MMK намали наполовина прогнозата си за ръст на търсенето тази година, от 4 на 2%.

"Миналата година търсенето на стоманени продукти в нашата гама нарасна с около 6,5% в Русия. Тази година темпото се забави и очакваме да е около 2%, въпреки че съвсем доскоро очаквахме ръст от 4%", каза Еремин.

Стоманеният гигант промени прогнозата си след предложението на правителството да увеличи данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18% на 20%. "По същество ДДС може да се увеличи. Смятаме, че това може да забави темпа на растеж на търсенето на стомана в Русия", каза мениджърът.