Две седмици след като САЩ наложиха санкции на руската United Co. Rusal, някои работници започват да се притесняват: ще получат ли заплати следващата седмица?

Докато клиентите, банките и доставчиците бягат от бизнес империята на милиардера Олег Дерипаска, която е под ударите на Вашингтон, над 60 000 руски работници разчитат на президента Владимир Путин да спаси ключовото предприятие.

Но все още липсва конкретен план, а времето тече и не се знае кога Rusal ще свърши парите.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

"Кремъл ще помогне на Дерипаска, но все още не са измислили стратегията. Правителството се бави с разработването на план поради сложността в работата по санкциите в САЩ, така че всяка официална помощ вероятно ще бъде дискретна", смята Глеб Павловски, съветник в Кремъл в първите 2 мандата на Путин.

Политически Путин не може да си позволи да остави Rusal да фалира. Компанията извършва операции, простиращи се от Москва до далечни градове в Урал и Сибир. И не става дума само за Rusal - Дерипаска притежава електроцентрали, млечни ферми, зърнопреработвателни предприятия, регионални летища и фабрика за автомобили.

Той е работодател на повече от 150 000 души, предимно в Русия. Това прави бизнеса му толкова влиятелен, колкото и този на компании с глобален обхват като Boeing и Johnson & Johnson.

Хладнокръвие по време на буря

Процесът на производството на алуминий

Процесът на производството на алуминий

Докато работниците са нервни, че санкциите в САЩ ще доведат до загуба на работни места и затваряне на заводи, правителството не показва признаци на тревога, поне не публично. Путин вече е спасявал Rusal в кризисни времена, а и малко хора очакват Кремъл да остави компанията да излезе от бизнеса.

Индустриалният гигант има достатъчно пари, за да плати следващите заплати, твърдят източници на Bloomberg. Заплатите се обработват от няколко банки, една от които - австрийската Raiffeisen Bank заяви, че планира да спре да работи със санкционирани компании.

Работници от Rusal се притесняват, че няма да получат заплати следващата седмица. Проблемите с плащането могат да се усетят първо във фабриките в чужбина (като тези в Ирландия и Ямайка), тъй като компанията е възпрепятствана да работи със западни банки, твърдят източниците.

"Санкциите на Доналд Тръмп бяха насочени към Дерипаска, но ще накажат обикновените хора в региони, които Кремъл не може да пренебрегне", отбелязва Слава Смолянинов, стратег на BCS Global Markets в Москва.

САЩ ще наложи нови санкции на руските олигарси

Руските олигарси са новата мишена на САЩ

Заради намесата на Москва в президентските избори през 2016 г.

Трудното спасяване

Спасителните усилия на Кремъл този път са по-сложни заради строгостта на американските санкции, които правят Дерипаска и компаниите му недостъпни за всеки, който има връзки със западните банки.

Милиардерът е сред най-близките съюзници на Путин и издигна Rusal до световен гигант, възползвайки се от приватизацията на металургични комбинати в Сибир през 90-те години на миналия век.

Правителството обмисля помощ за закъсалия гигант, но дори най-големите държавни банки са възпрепятствани да работят с компанията. При някои варианти Дерипаска може да изостави позицията си на собственик и да се откаже от активите си, макар че такива идеи все още не са обмисляни официално.

Американските санкции изстрелват алуминия до нови върхове

Санкциите на САЩ срещу Русия изстрелват този метал до нови върхове

Пазарът се клати, потребителите се презапасяват

Не се обсъжда и национализиране на активите на Rusal, съобщи пред репортери в Москва ръководителят на агенцията за държавна собственост Дмитрий Пристансков.

"Много сме внимателни към водещите ни компании - те имат хиляди работници, много важни работни места за страната ни", подчерта вицепремиерът Аркадий Дворкович след налагането на санкциите.

Без производство няма работа

Алуминиевият гигант вече започва да усеща наказателните мерки. Някои алуминиеви производства могат да затворят в рамките на седмици, ако нямат достъп до суровини от чужбина, като алуминиев оксид.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

Без спасителни мерки градовете из цяла Русия ще започнат да усещат въздействието на санкциите. Те ще засегнат индустриални центрове като Красноярск и Иркутск в Сибир и изолирани градове като Надвойци, близо до границата с Финландия, където местната икономика зависи от фабриката за алуминий на Rusal.

Досега фабриката в Надвойци работи нормално. Правителството помогна за спасяването на алуминиевия завод от затваряне през 2013 г. и трябва да помогне отново, смята местният профсъюзен лидер Михаил Шестоперов.

Не можем да се безпокоим за всякакви неприятности. От 90-те години на миналия век живеем с проблемите", казва Шестоперов.