Алуминият се повиши до 6-годишен връх, след като американските санкции срещу руската компания United Co. Rusal продължават да имат силно влияние на световния пазар повече от седмица след обявяването им, а купувачите се бързат да осигурят доставките, притеснени от прогнозите, че цената на метала може да достигне 3000 долара за метричен тон.

Металът, използван за направата на всякакви продукти от кутийки за напитки и леки автомобили до самолети, нарасна с 1.5% до 2435 долара за тон на Лондонската борса за метали - най-високата дневна цена от септември 2011 г., удължавайки печалбите от понеделник.

Пазарът на алуминий е в смут след като САЩ удари със санкции Rusal и го изключи от западната финансова система. Това доведе до тежко сътресение в снабдяването, което продължава да се разгръща, тъй като компанията осигурява около 17% от световното производство на метала извън Китай.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

"Пазарът гледа към 2800, 3000 долара (за тон)", каза от Пекин анализаторът от CRU Group Джаки Уанг. Съществуват опасения за възможни съкращения на продукцията от Rusal, или защото продажбите му са блокирани, или защото веригата за доставки на суровини е засегната, според Уанг. Цените на алуминия надминаха 3000 долара за тон на Лондонската борса за метали през 2008 г.

Акциите на руската компания нараснаха в Хонконг, след като загубиха повече от половината от стойността си миналата седмица. Русия няма да внесе държавни облигации в капитала на компанията, тъй като страната не използва суверенни облигации в местна валута, нито държавен дълг, за да подкрепи компаниите под санкции, според Министерството на финансите в Москва.

Ценните книжа на конкурентите на Rusal също се повишиха. Китайската China Hongqiao Group поскъпна с 3.4%, а австралийската Alumina, която си партнира с Alcoa Corp. в най-големия производител на боксит и алуминий в света - достигна 4.1% ръст преди затваряне.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Цените на суровината се изстреляха нагоре, а индийски компании вече се хвалят с най-изгодните продажби за последните 12 години. Санкциите на САЩ срещу Rusal блокираха алуминий на стойност 3 млрд. долара. Металът, произвеждан от компанията, представлява повече от 1/3 от запасите в складове, наблюдавани от Лондонската борса за метали. Борсата забрани доставките на алуминий от компанията, считано от 17 април.

Русия осигурява около 6% от световната продукция на алуминий, а ако Вашингтон реши да разшири санкциите и върху никела, може да има по-значително въздействие, тъй като страната формира 10% от доставките в света. Санкции спрямо медта ще имат по-леки последици, тъй като там делът на Русия е 4%, посочват от UBS.

Докато руските доставки на алуминий намаляват, Китай продължава да произвежда големи количества от метала. Производството на първичен алуминий в Китай нарасва с 4% до 2.78 млн. тона през март. Производството през първото тримесечие се увеличава с 0.3% до 8.12 млн. тона.