Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви решението за участието на държавата в сделката с Иран по-късно днес. Европа вече призова неколкократно американския държавен глава да не въвежда нови санкции с мотива, че споразумението, подписано през 2015 г., не е перфектно, но "носи мир".

Европейските компании - които се впуснаха да правят бизнес в Иран доста по-бързо от американските си конкуренти - сега тръпнат в очакване. Докато европейските правителства нямат намерение да се оттеглят от сделката, нови санкции от страна на САЩ ще засегнат и тях, ако имат бизнес и в Щатите или използват долари или американски банки за транзакциите си.

Total SA, френският петролен гигант, се надява, че ще успее със своята сделка на стойност 1 милиарда долара за разработване на газово находище в Иран дори и в случай, че САЩ се изтегли. Компанията вече твърди, че е готова за нови санкции - например не ползва американски софтуер и освободи американците, които работят по проекта.

Снимка 355164

През 2015 година обемът на търговията между ЕС и Иран бе на стойност 9,2 милиарда долара, а през 2016 година подскочи до 16,4 милиарда долара. През 2017 година двустранната търговия вече се равняваше на 25 милиарда долара.

Сред по-големите европейските компании с бизнес в Иран виждаме Airbus, която ще подмени старите и вече опасни самолети, а Renault подписа сделка за 780 милиона долара, която включва и изграждането на завод с капацитет 150 000 автомобила годишно.

За сравнение, през 2017 година стойността на вноса и износа между САЩ и Иран е едва 200 милион долара.