Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп трябва да реши до полунощ в понеделник дали ще наложи постоянни мита върху вноса на алуминий и стомана от Европейския съюз, което ще разпали напрежение над Атлантическия океан и ще повиши възможността за световен търговски конфликт.

Вашингтон въведе мито от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия на 23 март, като заяви, че вносът заплашва националната сигурност. ЕС, Австралия, Аржентина, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея получиха временна отсрочка, която ще изтече на 1 май, пише Bloomberg.

ЕС и САЩ са най-големите търговски партньори в света, а двустранната търговия се оценява на около 632 милиарда евро (765 милиарда долара) в стоки за 2017 година и 437 милиарда евро услуги през 2016 година, по данни на Европейската комисия.

Кои държави ще пострадат най-много?

Най-голямата икономика в Европа - Германия, е най-големият износител от ЕС с над 951 метрични тона стомана и стоманени продукти пратени към САЩ през 2017 година. Щети митата ще нанесат обаче и на две съседки на България - Гърция и Румъния. Атина отчита износ от 3 817 тона, а Букурещ - 6 295 тона през 2017 година, по данни на Eurofer.

За да предпази икономиките си, Европейската комисия вече е подготвила стратегия от три стъпки, която ще приложи, ако митата бъдат въведени и за внос от Европейския съюз.

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

Ответните тарифи ще засегнат внос за $3.46 милиарда

Още на 16 април ЕС внесе искане до Световната търговска организация за консултации с Вашингтон, на които да стане ясно дали и как САЩ ще компенсира блока, ако търговските потоци пострадат от новите мита. В крайна сметка САЩ отказа да предложи компенсация.

Освен това ЕС планира да започне друго оспорване под шапката на СТО срещу САЩ с твърдението, че американските мита нарушават правилата на организацията. Този ход обаче може да рискува стабилността на търговската система.

Както и с първото искане обаче, Вашингтон твърди, че митата са въпрос на национална сигурност и СТО няма правомощията да разрешава подобни спорове.

Най-тежката контрамярка е въвеждането на мита от страна на Брюксел на вноса на стойност 2,8 милиарда евро, сред който виждаме някои от най-популярните американски стоки. Те ще влязат на 21 юни.

Митата ще ударят земеделски и потребителски стоки, както и продукти от стомана. И ще натежат най-много в щати, където управляват републиканците, които подкрепиха Тръмп за президент - поставяйки ги в неудобна позиция преди изборите този ноември. Harley-Davidson и бърбънът също са в този списък. Дом на моторите е Уисконсин, откъдето е говорителят Пол Раян, а в Кентъки, откъдето е избран лидерът на мнозинство в Сената Мич МакКонъл, се прави уискито.

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

Ответните тарифи ще засегнат внос за $3.46 милиарда