Европейският съюз смята да отвърне на удара на Доналд Тръмп и властите във Вашингтон и също се готви да наложи мита на американските стоки.

Европейската комисия предлага ответни тарифи от 25% върху вноса на широк набор от потребителски, селскостопански и индустриални стоки, идващи от САЩ. Комисията е обсъдила мерките с представители на държавите членки в понеделник вечерта в Брюксел.

Продуктите, които ще бъдат засегнати от ограниченията, са включени в проектосписък, съобщава Bloomberg.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Списъкът включва ризи, дънки, козметика, мотоциклети и лодки на обща стойност 1 млрд. евро. Ще бъдат въведени тарифи върху портокалов сок, американско уиски (бърбън), царевица и други селскостопански продукти на обща стойност 951 млн. евро.

25% мито ще бъде наложено и върху стоманата и други промишлени продукти за общо 854 млн. евро.

Общата стойност на вноса, подлежащ на тарифи, е 2.8 млрд. евро (3.46 млрд. долара), според служител, запознат с въпроса.

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

Ограниченията ще влязат в сила, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи с плана си да наложи 25% мито върху чуждестранната стомана.

Ангажиментът на Тръмп да наложи тарифи върху вноса на чуждестранна стомана в Щатите разгневи световната общественост и предизвика опозиция в редиците на Републиканската партия, подкрепяща настоящия държавен глава.

Заплахата от Белия дом може да предизвика ответни мерки по целия свят и  вълна от жалби пред Световната търговска организация. Тя може да има тежки последици за американския бизнес.

Ford и GM може да плащат по $1 милиард годишно заради митото на Тръмп

Ford и GM може да плащат по $1 милиард годишно заради митото на Тръмп

Търговската война, поведена от президента, ще навреди на САЩ, казва бизнесът

Европа е все по-загрижена спрямо протекционистките възгледи на Тръмп в международната търговия. Намерението на ЕС за 25% мито върху американските стоки изпраща политическо послание до Вашингтон за потенциалните икономически разходи, ако заплахата на президента стане реалност.

Един от силните лидери в редиците на републиканците - Пол Райън, който е и говорител на Камарата на представителите, заяви, че е "изключително обезпокоен от последиците от търговската война" и призова Тръмп да отложи плана си за мита върху стоманата. 

Райън е издигнат от щата Уисконсин, където е базиран и световноизвестният производител на мотоциклети Harley-Davidson, който също ще бъде засегнат от тарифите на ЕС.

Европейската комисия трябва да обсъди ответните мерки в сряда. Комисията подготвя жалба срещу САЩ в Световната търговска организация и въвеждането на "предпазни" мерки за предотвратяване отклоняването на стоманения внос, предназначен за Америка към европейския пазар, което ще доведе до наводняването му.