Митото върху вноса на алуминий и стомана от Китай ще струва на два от гигантските производители в САЩ - Ford и GM, по един милиарда долара на година, пише CNBC, цитирайки анализ на Goldman Sachs.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи 25% мито върху стоманата и 10% върху алуминия. 1 милиарда долара представляват 12% от печалбата на Ford и 7% от тази на General Motors.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Ford вече предупреди, че подобен ход ще доведе до увеличение на цените на суровините на домашния пазар, което ще увреди конкурентноспособността на американските производители. GM избра да изрази по-мъглява позиция, в която казва, че подкрепя търговска политика, "която позволява на американските производители да печелят и да създават работни места в САЩ",

И двата автомобилни производителя използват основно американска стомана за автомобилите си. Тръмп твърди, че митата ще увеличат продукцията на стомана и алуминий в САЩ и ще се преборят с "нечестните търговски практики". Но бизнесите посочват, че митата ще доведе до по-високи цени и ще навредят на икономиката.