AstraZeneca е постигнала съгласие за придобиването на американската Alexion Pharmaceuticals за $39 млрд. в кеш и акции - ход, който ще подкрепи дейността на британския гигант в лекарствата срещу рядки заболявания, пише The Wall Street Journal.

Сделката идва във важен за AstraZeneca момент, в който компанията провежда последни тестове на ваксината си срещу Covid-19, разработена заедно с Оксфордския университет. В момента ваксината се разглежда и от властите във Великобритания и Европейския съюз и може да бъде одобрена за употреба на Острова през следващите седмици, според източници на изданието.

AstraZeneca съобщи, че Alexion ще ѝ помогне да навлезе в печелившия сектор за лекарства срещу рядко заболявания и това ще покачи приходите и паричните потоци през следващите години. Alexion отчита $6 млрд. годишни приходи, като по-голямата част от тях идват от лекарството Soliris, което леко рядко срещано нарушение на кръвта. То е сред най-скъпите лекарства в света - лечението с него струва над $500 хил. годишно.

Сделката ще помогне и на Alexion да навлезе на нови пазари, включително Китай, като в същото време ще подобри маржа чрез намаляване на определени разходи.

Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2021 г.

AstraZeneca се изправи отново на крака през последните години благодарение на лекарствата си срещу ракови заболявания. Преди това британската компания отчиташе намаляващи приходи, тъй като патентите за най-важните ѝ лекарства изтичаха един по един.