AstraZeneca заяви във вторник, че ще купи канадския разработчик на лекарства Fusion Pharmaceuticals Inc за 2 милиарда долара в брой, тъй като британско-шведският производител на лекарства залага на лечение на рак от следващо поколение.

AstraZeneca ще плати $21 на акция на Fusion, с премия от повече от 97% спрямо цената на затваряне на котираната в САЩ компания в понеделник. Цената на акциите на Fusion се удвои до $21,46 по време на предпазарната търговия вчера в САЩ, съобщава Reuters.

AstraZeneca с нов директор клъстер Балкани: Ксения Пуркович поема ръководството

AstraZeneca с нов директор клъстер Балкани: Ксения Пуркович поема ръководството

Ксения Пуркович поема ръководството на иновативната фармацевтична компания в 9 държави

Fusion разработва радиоконюгати от "следващо поколение", които доставят радиоактивен изотоп директно до раковите клетки чрез прецизно насочване с помощта на молекули.

Най-модерната терапия на Fusion се нарича FPI-2265, която в момента е в среден етап на изпитване за лечение на пациенти с метастазирал рак на простатата, устойчив на кастрация.

"Между 30 и 50% от пациентите с рак днес получават лъчетерапия в даден момент по време на лечението и придобиването на Fusion засилва амбицията ни да трансформираме този аспект на грижата с радиоконюгати от следващо поколение", каза Сюзън Галбрайт, изпълнителен вицепрезидент, Oncology R&D в AstraZeneca.

AstraZeneca работи върху други подходи за разработване на по-насочени лечения за рак, включително конюгати антитяло-лекарство и RC.

"Сделката има солидна стратегическа логика, потенциално позволяваща на Astra да комбинира съществуващото си портфолио от антитела с радиоконюгатни полезни товари", пише JPMorgan в бележка.

AstraZeneca също така ще плати право на непрехвърлима условна стойност от 3 долара на акция, като общата стойност на сделката ще достигне около 2,4 милиарда долара.

Онкологичните продажби на AstraZeneca възлизат на 17,15 милиарда долара през 2023 г., което представлява повече от една трета от общите приходи на компанията.

Сделката с Fusion следва поредица от други през последните няколко месеца, включително покупката на Amolyt Pharma за 1,05 милиарда долара миналата седмица. В края на 2023 г. AstraZeneca подписа сделки в няколко области, включително онкология, ваксини и борба със затлъстяването - чрез лицензионна сделка, отбелязва Ройтерс.

Новата придобвика дава на AstraZeneca опора на пазара на радиофармацевтични лекарства, към който се наблюдава нарастващ инвеститорски интерес от 2021 г., когато данните от Novartis лечението показа, че лекарството удължава преживяемостта при пациенти с рак на простатата.

Novartis купува германска биотехнологична фирма за $2,9 милиарда

Novartis купува германска биотехнологична фирма за $2,9 милиарда

След сделката MorphoSys AG, разработчик на лечения за рак, ще стане частна компания

Лекарството на Novartis беше одобрено през 2022 г. и оттогава в тази сфера се сключиха множество сделки, включително тази на Eli Lilly за придобиването за 1,4 милиарда долара на Point Biopharma и Bristol Myers Squibb's Както и сделка за 4,1 милиарда долара за RayzeBio миналата година.