Австралия се намеси в покупката на мобилни мрежи в шест държави в Тихия океан - ход, който според наблюдателите цели да блокира възможността военен съперник да придобие стратегически важни активи, пише The Wall Street Journal.

Правителството, чрез собствена компания, ще предостави $1,33 млрд. финансиране, за да подкрепи придобиването на мрежите в Папуа Нова Гвинея, Фиджи, Науру, Само, Тонга и Вануату. Сделката е на стойност $1,6 млрд. Мрежите, собственост досега на ямайската Digicel Group, ще преминат под контрола на най-големия австралийски доставчик на комуникационни услуги Telstra Corp. Закупените мрежи са в непосредствена близо до подводните кабели, които пренасят комуникациите между Австралия и съседите ѝ.

Миналата година Digicel опроверга слухове, че води преговори за продажбата на активите си в региона на китайската държавна China Mobile.

Джон Лий, старши сътрудник в United States Studies Centre в University of Sydney, посочва, че ходът осигурява, че конкурентна сила няма да притежава инфраструктура, което би имало влияние на само върху възможността за комуникации на Австралия, но и върху военните ѝ способности.

Австралия от години увеличава инвестициите си в региона, доминиран от САЩ и съюзниците на страната от Втората световна война насам, но и все по-ухажван от Китай.

Телекомуникационната инфраструктура представлява особено притеснение. През 2018 г. Австралия заяви, че ще положи кабел за високоскоростен интернет до Соломоновите острови, с което изключи китайската Huawei от проекта. По-рано страната забрани на китайската компания да участва в изграждането на 5G мрежи на континента.

Главният изпълнителен директор на Telstra Андрю Пен посочи, че правителството на Австралия е потърсило компанията относно сделката преди около десет месеца.