Woodside и Santos, две от най-големите петролни и газови компании в Австралия, обявиха прекратяването на тримесечните преговори за тяхното сливане.

Въз основа на резултатите от първоначалния обмен на информация не са идентифицирани достатъчни ползи, които биха били в интерес на акционерите на Santos, каза компанията.

Woodside, която е повече от два пъти по-голяма от Santos по приходи и пазарна капитализация, заяви, че ще се стреми само към сделка, която очевидно ще бъде от полза за нейните акционери, отбелязва Reuters.

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния LNG пазар

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния пазар на втечнен газ

Утре е ключов ден в преговорите между профсъюза и работодателя

Някои инвеститори публично изразиха загриженост, че Woodside ще трябва да плати твърде голяма премия за съперник, който изпитва затруднения през последните години.

Ако сливането се беше осъществило, то щеше да създаде голям световен производител на втечнен природен газ (LNG), който би могъл да привлече повече офшорни инвеститори, тъй като газът се разглежда като ключово свързващо гориво при преминаването към по-чиста енергия.

Стойността на обединената компания можеше да бъде 52 милиарда долара, а в резултат на формирането й на австралийския пазар практически няма да останат независими производители на LNG, пише деловото издание Financial Times.

Акциите на Santos паднаха с 5,8% в края на търговията в сряда, докато акциите на Woodside се повишиха с 0,5%.

Ако сделката между Woodside и Santos се осъществи, тя ще бъде една от най-големите в световния енергиен сектор тази година, пише The Wall Street Journal.