Броени дни ни делят от евентуалното спиране на 3 от най-големите LNG инсталации в света. Напрежението между профсъюза на работниците и техните работодатели излиза далеч извън територията на Австралия и вече влияе сериозно на цените на природния газ даже в Европа - поредно доказателство за това, че все още глобалната енергийна сигурност е много крехка.

Контекст: Австралия е един от най-големите износители на втечнен газ в света заедно със САЩ и Катар. Три от нейните терминали - North West Shelf, Gorgon и Wheatstone, осигуряват около 10% от използвания в света LNG. Именно тези инсталации, обаче, може да спрат работа.

Катар иска да вземе короната на Австралия като най-голям износител на LNG до 2029 година

Малката азиатска държава, която иска да вземе короната на Австралия като най-голям износител на LNG до 2029-а

Там производството се увеличава до 126 милиона тона годишно

Това няма да е прецедент. През миналата година плаващото LNG съоръжение на Shell - Prelude, беше блокирано от стачка в продължение на два месеца и това коства на компанията около 1 млрд. долара в нереализиран износ. В крайна сметка работниците получиха повишение на заплатите.

Детайли: За момента най-голям е рискът за North West Shelf. Преговорите между неговия собственик - Woodside Energy, и просъюзната организация на работниците пропаднаха през миналата седмица. Синдикалистите отбелязаха, че още през миналата година са отправили своите предложения, но не са били чути.

Нов газопровод в Баренцово море може да намали зависимостта на Европа от LNG

Нов газопровод в Баренцово море може да намали зависимостта на Европа от LNG

Единственият път за природния газ от Баренцово море до пазарите е през съоръжението за износ на LNG на Equinor в Хамерфест

Сега 99% от работещите на инсталацията подкрепят стачни действия, ако на 23 август не се постигне споразумение с работодателя. Те може да започнат още на 2 септември.

През следващите дни се очакват и резултатите от гласуването на работниците от Gorgon и Wheatstone, които са на Chevron.

Как ни засяга: След нахлуването на Русия в Украйна постепенно Москва спря доставките на синьо гориво за по-голямата част от Европа. Така LNG се превърна във важна алтернатива за Стария континент и наличието на много възможности за закупуването му беше важен фактор за това през зимата да не се стигне до газов шантаж.

Shell спира производството в най-голямото плаващо съоръжение за LNG в света

Shell спира производството в най-голямото плаващо съоръжение за LNG в света

Прекъсването на производството е второ поред за съвсем кратък период

Австралия традиционно изнася втечнен газ предимно за Азия, но ако се стигне до намаляване на нейния износ, клиентите от континента ще започнат да търсят и други варианти, например - в Катар, където ще се надпреварват за количества, които иначе Европа очаква.

Пазарът вече усеща риска и цената на фючърсите за септември на природния газ на хъба TTF в Нидерландия вчера скочиха до най-високите си нива от юни насам. Днес тенденцията се запази и сделките се движат над 40 евро за мегаватчас.