Цели 40% от целия втечнен природен газ, който ще излезе на пазара до 2029 г., ще бъде от Катар. Това заяви енергийният министър, президент и главен изпълнителен директор на националната петролна компания на Катар, QatarEnergy Саад Ал-Кааби.

По думите му газът винаги ще бъде необходим като най-чистото изкопаемо гориво, необходим за производството на електроенергия и за захранване на промишлени и производствени предприятия.

Икономическият възход на Катар - петрол и противоречия

Икономическият възход на домакина на Световното по футбол - петрол и противоречия

Хората живеят в лукс, но и в страх от ислямските закони

"В Катар увеличаваме производството до 126 милиона тона годишно и имаме още 16-18 милиона тона годишно от САЩ, които ще бъдат на пазара през следващата година. Ние го правим по най-отговорния начин, що се отнася до емисиите", заяви Ал-Кааби, цитиран от Oilprice.

Миналата година Австралия беше най-големият износител на LNG, като доставките възлизаха на 82 милиона тона на стойност 63 милиарда долара, което е нов световен рекорд. Тази цифра засенчва изнесените 81,2 милиона тона от Катар, и 79,1 милиона тона от Съединените щати.

Напоследък австралийското правителство се намесва по-агресивно в местните газови пазари. Нараства значително регулаторния контрол от страна на австралийското правителство, с което нараства и възможността доставките да бъдат пренасочени към вътрешния пазар. Това може да ограничи способността на Австралия да запази водещата позиция.