За последните 50 години петролът и газът превърнаха Катар във фантастично богата и влиятелна страна. Само за няколко десетилетия около 300 000-те граждани се отказаха от тежкия поминък на риболова и гмуркането за перли и сега се радва на блажен живот, пише First Post.

Заедно с Иран, Катар държи контрола върху един от най-големите запаси от природен газ в света, така че жителите й се радват на охолство и добър живот.

Страната е международен транзитен център с печеливша национална авиокомпания, има силна новинарска мрежа Al Jazeera и плаща за разширяването на най-голямата американска военна база в Близкия изток.

Откриването на нефт и газ в средата на 20-ти век промени живота на Арабския полуостров завинаги. Сега, докато голяма част от света се бори с рецесията и инфлацията, Катар и други арабски производители на енергия от Персийския залив се възползват от предимствата на високите цени на енергията.

Разходите за Световното първенство по футбол

Катар е похарчил около $200 милиарда за инфраструктура и други проекти за развитие, откакто спечели кандидатурата за домакинство на Световното първенство, сочат официални изявления и доклад на Deloitte.

Кои са най-скъпите отбори на Световното първенство по футбол в Катар?

Кои са най-скъпите отбори на Световното първенство по футбол в Катар?

Може би най-голямата изненада в тази класация е отборът на Уругвай

Около $6,5 милиарда от тях са инвестирани в изграждането на осем стадиона за турнира, включително стадион "Ал Джануб", проектиран от покойния известен архитект Заха Хадид.

Няколко милиарда са похарчени за изграждането на линия на метрото, ново летище, пътища и цялостна инфраструктура.

Петрол и противоречия

Подобно на други богати петролни държави в Персийския залив, Катар не е демокрация. Решенията се вземат от управляващото семейство Ал Тани и избраните от него съветници.

Гражданите почти нямат думата за основните политически решения на своята страна. Правителството обаче предоставя на гражданите огромни бонуси, които които гарантират тяхната лоялност и подкрепа.

Гражданите на Катар се радват на необлагаеми доходи, високоплатени държавни работни места, безплатно здравеопазване, безплатно висше образование, финансова подкрепа за младоженци, жилищна подкрепа, щедри субсидии, които покриват сметки за комунални услуги и плюшени пенсионни обезщетения.

Страната разчита на работници от други страни, за да заемат работни места в сектора на услугите, като шофьори и детегледачки, и да извършват трудната строителна работа, която изгради съвременен Катар.

През последните години политиката на Катар спрямо работниците мигранти бе обект на критики. Десетки хиляди хора, предимно от Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, Непал и други страни от Южна Азия, идват в страната, за да намерят препитание.

Често те живеят в общи стаи в трудови лагери и работят през дългите летни месеци, само с няколко часа обедна почивка. Нерядко минават години, без да видят семействата си у дома.

Работата, която те извършват, често е опасна, като Amnesty International твърди, че десетки хора може да са починали от топлинен удар.

Световното първенство в Катар е опит за $300 милиарда на емирството да подобри репутацията си

Световното първенство в Катар е опит за $300 милиарда на емирството да подобри репутацията си

Катар построи седем стадиона, хотели с 20 000 с общо хотелски стаи, ново метро и над 1 700 нови пътища