Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар е в разгара си. 32 отбора от цял ​​свят се съревновават, за да определят кой ще вземе престижното отличие. Много от най-големите таланти и звезди в спорта излизат на излязат на терена, за да покажат своето майсторство.

Инфографиката разглежда кои са държави, участващи в Световното първенство, които имат особено скъпи отбори, като се има предвид комбинираната пазарна стойност на техните играчи.

Снимка 597931

Националният отбор на Англия е отборът с най-висока оценка на Световното първенство през 2022 г. Играчите му струват общо 1,26 милиарда евро, според данни от сайта Transfermarkt. Любопитното е, че това е стойността брутния вътрешен продукт на малка страна като Гренада или Сейшелските острови.

Междувременно, ако решим да комбинираме националните отбори на Аржентина и Испания, например и продадем всички техни играчи на пазарна стойност, тази сума може да покрие общия бюджет на ЮНЕСКО за една година или около 1,5 милиарда долара.

Три страни от Латинска Америка са сред първите десет отбора по пазарна стойност на Световното първенство в Катар. Може би не е изненадващо, че Бразилия, чийто отбор се оценява на над 1,1 милиарда евро, е на първо място сред тях.

Аржентинският национален отбор е седми в световен мащаб и втори в регионален мащаб, с играчи на стойност около 633 милиона, малко над половината от цената на отбора на неговия съсед и традиционен футболен съперник Бразилия.

Може би един от най-изненадващите в тази класация е националният отбор на Уругвай, който от оценяван на стойност от 450 милиона евро, нареждайки се на десето място сред най-скъпите отбори, които ще играят в Катар 2022.