Shell спря производството в ай-голямото в света плаващо съоръжение за втечнен природен газ Prelude LNG, което се намира на брега на Австралия.

"Производството в управляваното съоръжение от Shell временно спряно", заяви говорител на Shell пред Reuters. Не е ясно кога ще бъде рестартирано производството. Плаващото съоръжение за производство на втечнен природен газ Prelude има годишен капацитет от 3,6 милиона тона, пише Oilprice.

Прекъсването на производството е второ поред за съвсем кратък период. Между юли и септември миналата година производството и износът на Prelude LNG бяха прекъснати, заради индустриални действия в съоръжението- синдикатите настояваха за по-високи заплати.

Петролният гигант Shell се похвали най-високата печалба в над 100-годишната си история

Петролният гигант Shell се похвали най-високата печалба в над 100-годишната си история

Компанията отчете печалби от 39,9 милиарда долара за цялата 2022 г.

Профсъюзите в Австралия удължиха стачката си няколко пъти между юли и септември, като по този начин се удължи и периода, в който Shell не можеше да доставя LNG от съоръжението.

Въпреки стачката Shell изнесе някои товари с втечнен природен газ от Prelude, но производството се извършваше при намалени темпове.

След като спорът за заплатите беше потушен беше, отново се наложи Shell да затвори Prelude LNG в края на 2022 г., този път заради пожар от 21 декември.

Производството в съоръжението отново беше спряно. Prelude LNG възобнови производството около месец след инцидента.

Освен че е основен производител на втечнен природен газ Shell е най-големият търговец на втечнен природен газ в света.