Британският петролен гигант Shell отчете най-високата си годишна печалба. Това стана факт на фона на растящите цени на изкопаемите горива и силното търсене след избухването на войната в Украйна през миналата година, пише CNBC.

Shell отчете печалби от 39,9 милиарда долара за цялата 2022 г. Предишният рекорд по отношение на печалбите, според компанията възлиза на 28,4 милиарда долара през 2008 г., Печалбата за миналата година е над повече от от печалбата на компанията за цялата 2021 г. от 19,29 милиарда долара.

Shell обмисля изтегляне от Великобритания, Германия и Нидерландия

Shell обмисля изтегляне от големи европейски пазари

Каква е причината?

През последното тримесечие на 2022 г. Shell отчете коригирана печалба от 9,8 милиарда долара.

Не само Shell подобри рекордите си. Американските големи петролни компании Exxon Mobil и Chevron, като най-големите петролни и газови компании на Запад, се очаква да реализират общи печалби от близо 200 милиарда долара за годината, по данни на Refinitiv.

Извънредните печалби в индустрията предизвикаха и призиви за данък върху неочакваната печалба на компаниите. Миналия месец Shell заяви, че очаква да получи удар от 2 милиарда долара за последните три месеца на 2022 г. в резултат на новите данъци в Европейския съюз и Обединеното кралство.

Shell смята, че перспективите за парични капиталови разходи за 2023 г. са между 23 и 27 милиарда долара.

Въпреки, че петролната компания се стреми да се превърне в бизнес с нулеви емисии до 2050 г., коригираните печалби за звеното за възобновяема енергия възлизат на 293 милиона долара за последните три месеца на 2022 г., което е спад от 383 милиона долара през третото тримесечие.

Британската петролна компания BP трябва да отчете печалбите си годината на 7 февруари, а френският TotalEnergies ще го последва на 8 февруари.