Енергийният гигант Shell обмисля да напусне бизнеса с доставка на енергия за домакинствата във Великобритания, Германия и Нидерландия. Причината за това са "трудните пазарни условия", съобщава Reuters, цитирайки изявление на компанията.

През 2022 година европейските доставчици на енергия се бориха с растящите цени на едро и усилията на правителствата да предпазят потребителите от нарастващите сметки.

От Shell заявиха, че вече са започнали "стратегически преглед на трите бизнеса, който вероятно ще отнеме няколко месеца". Все още не е взето окончателно решение за тяхното бъдеще.

Shell USA придобива компания за зареждане на електромобили за $169 милиона

Shell USA придобива компания за зареждане на електромобили за $169 милиона

Очаква се сделката да се финализира през първата половина на 2023 г.

Енергийната компания вложи близо $1,5 милиарда долара в брой и кредити само в британския си бизнес за търговия на дребно с енергия миналата година, за да му помогне да преодолее голямата нестабилност в цените на електроенергията, която причини краха на няколко конкурентни британски компании.

Въпреки че бизнесът на дребно изпитва големи затруднения, от Shell очакват  рекордна годишна печалба от над $30 милиарда за 2022 година. А причината е ясна - рязко нарастващите цени на петрола и газа.

Бизнесът на Shell Energy Retail във Великобритания има 1,4 милиона клиенти, в Германия 110 000, а в Нидерландия - 15 000.

Мирослав Самуилов е новият търговски директор на Shell България

Shell България има нов търговски директор

Той има натрупан опит от над 20 години в сферата на транспортния сектор