Shell USA ще придобие мрежата за зареждане на електрически превозни Volta в сделка за $169 милиона.

Съгласно условията на споразумението за сливане, Shell USA ще придобие всички акции в обращение от обикновени акции от клас А на Volta по $0,86 на акция. Като част от сделката Shell ще предостави заеми на Volta, за да помогне на компанията при приключването на сделката.

"Инфраструктурата за електромобили и пазарните възможности са потенциално огромни, но способността на Volta да ги овладее в предизвикателни пазарни условия и с продължаващи капиталови ограничения, е ограничена", коментира Винс Къбидж, временен главен изпълнителен директор на Volta.

Според него както Volta, така и Shell имат способност да посрещнат променящите се нужди на клиентите и това придобиване ще обедини този опит, за да предоставя възможности, които са необходими, за да може все шофьори да избират електромобили.

Очаква се сделката да се финализира през първата половина на 2023 г. След приключване на транзакцията обикновените акции от клас А на Volta вече няма да бъдат листвани на публичен пазар.

До 2035 г. станциите за зареждане на електромобили ще се нуждаят от повече енергия от един малък град

До 2035 г. станциите за зареждане на електромобили ще се нуждаят от повече енергия от един малък град

С навлизане на електромобилите в по-голям мащаб, търсенето на електричество ще нараства

Не само Shell, а и други компании, като френската EDF и норвежката Statkraft, инвестират в инфраструктура за зареждане на електромобили, за да спечелят от нарастващото търсене на електромобили.

Shell USA е дъщерно дружество на Shell plc - базирана в Обединеното кралство корпорация, която е сред най-големите петролни компании в света. Около 18 000 служители на Shell работят в САЩ.