Бързото нарастване на използването на електрически превозни средства по света ще изисква модернизирани електрически мрежи, които да се справят с търсене. До 2035 г. една станция за зареждане може да се нуждае от толкова енергия, колкото голям стадион или малък град. Това се установява в нов доклад от електрическата и газова компания National Grid. която обслужва части от Ню Йорк и Масачузетс.

До 2035 г. National Grid очаква големите станции за зареждане, обслужващи електромобили, включително пикапи, микробуси да се нуждаят от 19 MW мощност - това е приблизително нуждите на един малък град. През 2045 г. тези големи зарядни станции биха могли да се нуждаят от 30 MW капацитет.

Според компанията National Grid настоящите станции за зареждане не могат да обслужват търсенето на електромобили в бъдеще, което показва, че ще са необходими значителни подобрения на електропреносната мрежа. Докладът пояснява, че разширяването на инфраструктурата за зареждане ще отнеме време:

"Изграждането на тези връзки и надстройки може да отнеме години, поради което е важно да се предприемат действия сега".

"С все по-широко разпространеното навлизане на електромобили, търсенето на електричество ще нараства и производството на ядрена енергия ще бъде най-добрата алтернатива за чиста енергия", се казва още в доклада.

Слънчевите и вятърните източници няма да бъдат достатъчни, за да захранват амбициозния план на САЩ например, за това половината от всички нови превозни средства, продадени през 2030 г., да бъдат електрически. Междувременно Калифорния си постави за цел до 2035 г. постепенно да спре продажбата на нови лекотоварни превозни средства с бензинов двигател.