"Български пощи" прави значима стъпка напред в опит да се възползва от растящия дял на интернет търговията. Държавната компания е подписала споразумение с интернет платформата за търговия OLX и ще доставя пратки на ползвателите ѝ от 8 септември, гласи официално съобщение.

През последните години "Български пощи" неизменно губят пазарен дял от частните оператори в страната, които предлагат по-удобни и доскоро по-евтини услуги. През 2019 г. общия пазар на пощенски услуги възлиза на 564 млн., като расте с 21% спрямо предходната година. Куриерските услуги формират цели 79,2% от него, като растат с 34,3%. Тенденцията се дължи на предпочитанието на потребителите да използват повече куриерски отколкото пощенски услуги.

Данните сочат, че куриерските услуги в рамките на страната са пазар за 325 млн. лв.

В същия момент "Български пощи" има общ дял от 10% на пазара на пощенски услуги, а при този на неуниверсалните пощенски услуги (куриерски услуги, хибридна поща, пряка пощенска реклама и парични преводи) той е под 3% на база приходи. Очакванията са, че заради променените потребителски навици този пазар ще продължава да расте динамично.

Оператор Пазарен дял (процент от общите приходи)
2017 г. 2018 г. 2019 г.
Еконт 27.6 23.6 29.8
Спиди 21.6 33.2 29.3
DHL 14.3 9 7.5
Български пощи 2.8 1.6 2.8
Други 33.7 32.7 30.5

Услугата на "Български пощи" и OLX ще стартира от 8 септември т.г. и ще предоставя сравними възможности с тези на частните оператори: наложен платеж, SMS известяване, преглед на съдържанието и други.

Държавното предимство

Държавната компания има предимство заради огромния си брой офиси в страната - над 3 000. През миналата година изненадващо държавата реши и да оскъпи пратките през частните оператори, като реши, че компаниите трябва да плащат 20% ДДС - докато за "Български пощи" такова изискване няма. Така, по данни на частните оператори, цените на куриерските услуги са доближили цени на традиционните пощенски услуги.

През последните години "Български пощи" стартираха редица услуги в опит да намалят дотацията, която получават от държавата. Държавният оператор "отпуска" кредити чрез партньорство с EasyCredit, приема плащания за битови сметки, за ваучери за пазаруване, продава електронни винетки, приема залози за тотото, предлага винетни стикери, застраховка "Гражданска отговорност", а вече е и отговорна за разпространението на периодичния печат.