"Бианор Холдинг" АД подписа окончателно споразумение за придобиване на 100% от българските софтуерни компании "Айтидо Технолоджис" ООД (ITIDO) и "Дейтабрийд" ЕООД (Databreathe). Това съобщиха от придобиващото дружество без да разкриват детайли относно финансовия аспект на сделките.

Целта на придобиванията е постигане на диверсификация на клиентската и проектната база както за акционерите на "Бианор Холдинг", така и за основателите на ITIDO и Databreathe, които се очаква да станат значими акционери в "Бианор Холдинг".

От холдинга поясняват, че новоприсъединилите се компании ще запазят своя бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус и ще оперират до голяма степен като независими дъщерни компании в групата.

"Бианор Холдинг" обединява високо-технологични ИТ компании, които изпълняват софтуерни услуги за редица технологични лидери по целия свят.

Дъщерното дружество "Бианор Сървисиз" ЕООД е 100% собственост на холдинга и проектира, разработва и внедрява специализирани софтуерни решения. Сред клиентите на компанията се нареждат имена като NATO, Indra, Thales, Rheinmetall, IBM, AT&T, Duracell, A1 и Nova Broadcasting Group. Bianor Inc е втората дъщерна компания в Групата. Компанията е регистрирана в САЩ през 2007 година. 

Siemens купува американски софтуерен разработчик за $1,6 милиарда

Siemens купува американски софтуерен разработчик за $1,6 милиарда

А Siemens Mobility ще произвежда влакове на водород

Що се касае до придобиваните компании, ITIDO е една от бързо развиващи се български компании, предоставяща услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти. За своите девет години на пазара компанията си партнира успешно, както с клиенти като Nokia и Bosch, така и с множество продуктови стартъпи в Скандинавския регион и Германия.

Databreathe специализира в областта на машинното обучение (machine learning) и изкуствения интелект и работи върху десетки проекти - от анализ и прогнозиране на продажбите, до интелигентни персонализирани системи за препоръчване на продукти.

"Много се радвам, че обединихме сили с тези наши близки партньори, с които се познаваме и работим отлично от години. Това са сделки, които ще добавят много стойност за нашите акционери, като ще доведат до удвояване на приходите на групата, ускоряване на нейния ръст и значително увеличение на консолидираната печалба на акция," каза по повод сделката Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор Холдинг". И допълни, че за екипите на ITIDO и Databreathe сделката представлява възможност за достъп до капиталовия пазар за финансиране и ликвидност и управление на бизнес риска чрез диверсификация на клиентската база. 

Управителят на ITIDO Християн Македонски поясни, че обединявайки сили с новите компании в структурата си, холдингът ще достигне до нови пазари и до нов тип клиенти. 

Индийска компания купи софтуерен бизнес от IBM за $1,8 милиарда

Индийска компания купи софтуерен бизнес от IBM за $1,8 милиарда

HCL Technologies ще предлага продуктите на IBM под формата на услуги