Германският конгломерат Siemens AG ще купи американския разработчик на софтуер Brightly Software за 1,58 милиарда долара. Това съобщават от Siemens, пише Интерфакс.

Според съобщението на Siemens, сделката ще допълни съществуващите в компанията цифрови предложения в сферата на инфраструктурното строителство.

Активите на Brightly Software, които са съсредоточени в основни сектори като образование, обществена инфраструктура и здравеопазване, ще укрепят позициите на Siemens в бързо растящия пазар на софтуер в областта на строителството и управлението на инфраструктура.

Сделката трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи. Страните планират да приключат сделката до края на 2022 година.

Междувременно стана известно, че компанията Siemens Mobility, която е дъщерна на Siemens, ще произвежда влакове, задвижвани с водород. Те ще се движат по железопътната мрежа на градската агломерация Берлин-Бранденбург, съобщи CNBC.

Влаковете ще бъдат снабдени с водородни горивни клетки и с литиево-йонни батерии. Предвижда се да бъдат пуснати в експлоатация през декември 2024 г.

Siemens Mobility обяви, че влаковете на водород ще могат да развиват скорост до 160 км/ч. Те изобщо няма да отделят емисии от въглероден двуокис (CO2).

Siemens изгражда високоскоростна железница в Египет за 8,1 милиарда евро

Siemens сключи най-голямата поръчка в историята си: 8,1 милиарда евро

Компанията създава ж.п. система, която ще свърже 60 града и ще стане шестата по големина в света