Германската компания Siemens Mobility подписа договор с египетските власти за създаване на високоскоростна железопътна система в страната, която ще свърже 60 града и ще стане шестата по големина в света.

Договорът за 8,1 милиарда евро включва около 2000 километра високоскоростен ж.п. път, влакове и 15-годишно споразумение за поддръжка, се казва в изявление на Siemens. Компанията обяви, че ще достави 41 високоскоростни влака , 94 регионални влака и 41 товарни локомотива за страната. Договорът също така предвижда изграждането на осем железопътни гари и тяхната поддръжка.

Като част от проекта Siemens ще създаде до 40 000 работни места в северно-африканската държава.

Германската компания подписа договор с Египет за изграждане на първата жп линия на стойност 2,7 милиарда евро още на 1 септември 2021 г.

"С нашата най-нова технология, разработена за подвижен състав, сигнализация и поддръжка, Египет ще има шестата по големина и напреднала високоскоростна железопътна мрежа в света", каза Роланд Буш, главен изпълнителен директор на Siemens AG, на церемонията по подписване на договора.

Това е най-голямата поръчка в историята на Siemens, отбеляза още Роланд Буш.

Siemens Mobility работи по този мега проект с египетските строителни компании Orascom Construction и The Arab Contractors. Делът на дъщерното дружество на Siemens в проекта е 8,1 милиарда евро, което включва първоначален договор от 2,7 милиарда евро за първата линия, подписан през 2021 г.