Германският концерн BMW AG ще купува алуминий, произведен по иновативна технологии чрез слънчева енергия. Автомобилният производител е сключил сделка с най-големия производител на алуминий в Близкия изток Global Aluminium PJSC, пише Bloomberg.

Global Aluminium ще доставя 43 000 метрични тона "слънчев" алуминий годишно на германския производител. Сделката е на стойност "трицифрена сума от милион евро", се казва в изявления на компаниите, което означава най-малко 100 милиона евро.

EGA е първата в света, която произвежда алуминий за търговската мрежа чрез технология за разтапяне на метала чрез слънчева енергия. Компанията ще използва мощност, генерирана от соларен парк в пустиня близо до Дубай. Засега компанията има един клиент - германският концерн. Алуминият ще осигури почти половината от нуждите на завода на BMW в град Ландсхут.

Според BMW сделката е стъпка към намаляване на емисиите на CO2 в захранващата мрежа с 20% до 2030 г. Чрез използването на алуминий, който се произвежда посредством тази технология, концернът ще намали въглеродните си емисии с 222 000 метрични тона годишно, съобщава EGA.

Обявяването на новината се появи часове след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще запази тарифите си върху вноса на алуминий от ОАЕ - решение, което може да повлияе на бизнеса на EGA.

Междувременно BMW обяви, че смята да удвои продажбите на електрически превозни средства през 2021 година.