Австрийската глобална логистична фирма Cargo-Partner обяви, че става част от японската Nippon Express Holdings - компанията-майка на Nippon Express, APC и Franco Vago. Сделката е осъществена на 12 май, след решение на собственика и основател на Cargo-Partner - Стефан Краутер на фона на 40-годишния юбилей на неговата компания.

След като започва работа през 1983 г. само с петима служители на Летище Виена и развива компанията почти изцяло чрез растеж на собствения капацитет до сегашния мащаб от 4000 служители в 40 страни по света, Стефан Краутер предава щафетата към мениджмънта, а сега прехвърля и собствеността на своя "идеален приемник" NX.

cargo-partner е частна компания, която предлага цялостно портфолио от решения за въздушен, морски, сухопътен транспорт и складиране. С 40-годишен опит в областта на информационните технологии и оптимизацията на веригата за доставки компанията изготвя персонализирани услуги за широк спектър от сектори на икономиката, за да създаде конкурентна полза за своите клиенти по целия свят. Основана през 1983 г., cargo-partner генерира оборот от над 2,06 милиарда евро през 2022 г. и в момента в нея работят повече от 4000 души по цял свят.

Снимка 618293

Източник: cargo-partner

Nippon Express е доставчик на логистични услуги. Компанията е базирана в Токио и притежава силна глобална мрежа, която обхваща над 40 страни с преки операции в 33 страни като например в Австрия. Фирмата предлага въздушен транспорт, морски транспорт, тежкотоварни превози, складиране и дистрибуция, логистичен дизайн, услуги в областта на информационните технологии и сухопътен транспорт.

"Карго-партнер" строи нова база в София за 13 милиона лева

Международната логистична компания строи нова база в София за 13 милиона лева

И назначава нови служители у нас

След като надхвърли 1 милиард евро за първи път през 2020 г., глобалният оборот на cargo-partner се увеличи със 72%, достигайки повече от 1,8 милиарда евро през 2021 г., и нарасна още, достигайки 2,06 милиарда евро през 2022 г.

"Гъвкавото лидерство от страна на основателите носи някои значителни предимства за растящите компании, но от определен етап нататък професионалната и дългосрочно стабилна собственост е по-важният актив. Предизвикателство и отговорност на основателите е навреме да вземат решение за наследяването на управлението и на собствеността", посочва Стефан Краутер.

Снимка 618294

Източник: cargo-partner

"Cargo-Partner ще си остане cargo-partner както по отношение на организацията, така и по отношение на марката - и ще се превърне в най-силната версия на cargo-partner", подчертава Краутер.

Сделката, която е сключена на 12 май 2023 г., ще влезе в сила при спазване на обичайните одобрения от регулаторите (антитръстови и свързани с преките чуждестранни инвестиции) след около четири до седем месеца заедно с последващото финализиране на продажбата

"И двете организации ще се възползват от значителна синергия в глобалното покритие чрез представителства, разширено портфолио от услуги, засилено регионално, продуктово и информационно ноу-хау, увеличен мащаб и др. NX Group ще се възползва от нашата силна и развита мрежа в Централна и Източна Европа, която допълва съществуващата мрежа на NX по идеален начин. cargo-partner ще се издигне няколко нива нагоре във вътрешно-азиатските и транс-тихоокеанските търговски коридори", допълва Стефан Краутер.

Продавачът е бил консултиран за сделката от J.P. Morgan (финанси), ValueAdd (финанси), BCG (търговия), Schönherr (право) и Deloitte (счетоводство и данъчно облагане).