Българското дружество "Доверие обединен холдинг" е получило разрешение от властите в Молдова за придобиването на повече от половината от втората най-голяма банка в страната - Moldindconbank, съобщава Reuters. Компанията ще има дял от 64% от финансовата институция.

След сделката банката ще се превърне в третата голяма финансова институция в Молдова, продадена на чуждестранен инвеститор.

Това е част от влязлата в действие стратегия за "изчистване" на банковата система в страната, за която настояваше Международният валутен фонд (МВФ) и други кредитори. Тези действият дойдоха след скандал за 1 милиард долара, който разтърси молдовската икономика.

Сделката с "Доверие обединен холдинг" ще помогне на властите в Кишинев да отговорят на условията в програмата на МВФ, която включва гарантирането на по-голяма прозрачност по отношение на собствеността на банките.

Според информацията на Reuters от Централната банка на Молдова са посочили намерението на потенциалния инвеститор като възможност за дългосрочно развитие на Moldindconbank, включително за повишаване на конкурентоспособността и качеството на предлаганите услуги на клиентите.

Това не е първият интерес на "Доверие обединен холдинг" на молдовския пазар. През 2017 година дружеството направи стъпки към придобиването на над 50% от капитала на друга банка в страната - B.C. Victoriabank. По-късно от дружеството се отказаха от сделката.

През октомври миналата година споразумение беше сключено и за част от най-голямата финансова институция в страната. Консорциум, ръководен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) купи 41% от акциите на Agroindbank.