Дребните акционери на швейцарската банка Credit Suisse възнамеряват да заведат колективен иск , оспорвайки условията на сделката за поглъщане на банката от нейния конкурент UBS, пише деловото издание Файненшъл Таймс.

Делото, към което се присъединиха стотици индивидуални акционери, включително бивши служители на фалиралата Credit Suisse, е планирано да отиде в арбитражния съд в Цюрих тази седмица. Очаква се присъдата по делото да бъде произнесена до една година.

Глобиха UBS с $387 милиона за нарушения на Credit Suisse

Глобиха UBS с $387 милиона за нарушения на Credit Suisse

С придобиването UBS се ангажира с до $4 милиарда за покриване на подобни разходи

Интересите на ищците в съдебния спор ще бъдат представлявани от Швейцарската асоциация за защита на инвеститорите (SASV).

При поглъщането на Credit Suisse от UBS акционерите на двете банки бяха лишени от възможността да гласуват "за" или "против" сделката.

Въпреки това 3 милиарда швейцарски франка (3,42 милиарда долара), които UBS плати за придобиване на своя конкурент, бяха по-малко от половината от пазарната стойност на банката в последния ден на търговия преди сделката и само малка част от балансовата й стойност.

UBS иска да съкрати над половината от 45 000 служители на Credit Suisse

UBS иска да съкрати над половината от 45 000 служители на Credit Suisse

Кога предстои вълната от уволнения?

В резултат на това някои инвеститори на дребно получиха десет пъти по-малко изплащания за своите акции, отколкото ако Credit Suisse беше продадена на пазарната цена.

Ако съдът реши в полза на ищците, UBS ще бъде задължен да плати допълнително на всички акционери, но в случай на досъдебно уреждане на проблема само инвеститорите, които са се присъединили към делото, ще получат обезщетение, каза Арик Рьошке, генерален секретар на SASV.

Това е вторият колективен иск, заведен от акционерите на Credit Suisse срещу UBS.

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария създава гигант с общи активи от $5 трилиона

Акциите на UBS добавиха 1,5% при борсовата търговията в Цюрих в понеделник. От началото на тази година стойността им е нараснала с 19,9%, докато индексът SMI е нараснал с 3,5% за същия период.