Швейцарският кредитор UBS Group иска да съкрати повече от половината от своите 45 000 хиляди служители на Credit Suisse и това ще започне още от следващия месец, пише Bloomberg. Причината: резултат на извънредното поглъщане на финансово закъсалата банка.

Очаква се банкери, търговци и помощен персонал в офисите на Credit Suisse за инвестиционно банкиране в Лондон, Ню Йорк и в някои части на Азия да понесат тежестта на съкращенията, като почти всички дейности са изложени на риск, споделят източници, запознати с темата.

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария създава гигант с общи активи от $5 трилиона

Служителите са били предупредени, че предстоят три кръга на съкращения само през тази година, като първият се очаква до края на юли, докато следващите два са ориентировъчно планирани за септември и октомври, добавят източниците, пожелали да запазят анонимност.

Три месеца, след като UBS се споразумя да купи Credit Suisse в спасителен проект с посредничеството на правителството на Швейцария, пълният размер на съкращенията на работни места постепенно започва да придобива ясни очертания.

UBS, чиято комбинирана работна сила скочи до около 120 000 души при приключване на сделката, заяви, че цели да спести около $6 милиарда от разходи за персонал през следващите години.

От банката всъщност планират да намалят общия брой на персонала с около 30%, или с 35 000 души. И това е в съответствие с общото намаление от около 30 000 души, изчислено от анализатори в Redburn в доклад за UBS по-рано този месец.

По отношение на вътрешния бизнес на Credit Suisse в Швейцария UBS планира да вземе решение през третото тримесечие дали ще го интегрира напълно със собственото си швейцарско звено, или ще потърси друга опция, като отделяне или листване.

Съдбата на швейцарската банка се следи внимателно, тъй като базираните в Швейцария компании и политици изразиха опасения относно пазарната мощ, която тя ще има след сливането.

Печалбата на UBS падна наполовина, след като (принудително) изкупи Credit Suisse

Печалбата на най-голямата швейцарска банка падна наполовина, след като (принудително) изкупи Credit Suisse

Печалбата на акция също пада наполовина