Най-голямага банка в Швейцария, UBS Group, отчете спад на печалбата през първото тримесечие на годишна база, с вепечатляващите 52%, основно поради увеличение на заделените средства за провизии за наследени съдебни дела. Резултатът идва в особен  момент за крупната банка, след тя като беше принудена от държавата да изкупи практически фалиралата бивша втора по големина швейцарска банка Credit Suisse.

За първото тримесечие оперативната печалба на банката намаля до 1,49 млрд. долара от 2,72 млрд. долара година по-рано, докато печалбата на акция за тримесечния период се сви до 0,32 долара спрямао 0,61 долара година по-рано.

От UBS информираха, че са увеличили провизиите си с 665 млн. долара, свързани със съдебни спорове, касаещи ипотечно-обезпечени ценни книжа в САЩ, пише Reuters.

Швейцарският парламент отхвърли спасителния финансов пакет за Credit Suisse

Швейцарският парламент отхвърли спасителния финансов пакет за Credit Suisse

Това ще повлияе ли на плановете на правителството за спасяване на практически фалиралата банка

В същото време UBS Group, която понастоящем е банката с най-голям обем активи под управление в света, отчете нови парични постъплания по това направление за 42 млрд. долара през първите три месеца на годината. Водещият й отдел за управление на активите получи 28 млрд. долара новопостъпили средства, 7 милиарда от които дойдоха през последните 10 дни на март, тъй като UBS се възползва от клиенти, които преместиха своите сметки от Credit Suisse.

Вчера Credit Suisse (чието сливане с UBS се предвижда да продължи 2-3 години) оповести последния си финансов отчет като независима кредитна институция, като посочи, че само в рамките на първото тримесечие на тази година банката са напуснали активи за 61 млрд. швейцарски франка (68 млрд. долара) и този процес продължава.

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%
Обновена

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%

Това коментира швейцарският министър на финансите