Компетентните регулаторни органи на САЩ и Обединеното кралство глобиха швейцарската банка UBS AG с общо 387 милиона долара поради нарушения, извършени от Credit Suisse при транзакции с инвестиционния фонд Archegos Capital.

Припомняме, UBS завърши придобиването на изправената пред фалит Credit Suisse през юни и се ангажира с до 4 милиарда долара за покриване на регулаторни и правни разходи, свързани със сделката.

UBS иска да съкрати над половината от 45 000 служители на Credit Suisse

UBS иска да съкрати над половината от 45 000 служители на Credit Suisse

Кога предстои вълната от уволнения?

Федералният резерв на САЩ наложи глоба в размер на 268,5 милиона долара, а Надзорният контролен орган на Bank of England (PRA) - 87 милиона паунда (111,6 милиона долара). Швейцарският финансов регулатор Finma, също участващ в разследването, нареди на UBS да предприеме мерки за подобряване на контрола на риска.

Credit Suisse претърпя най-голямата търговска загуба в историята си в резултат на срива на Archegos през март 2021 година. Банката загуби 5,5 милиарда долара поради срива на цените на акциите на американски и китайски компании, които бяха използвани като обезпечение по заеми, издадени от Archegos.

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария създава гигант с общи активи от $5 трилиона

"Нарушенията на Credit Suisse по ефективното управление на риска бяха изключително сериозни и създадоха голяма заплаха за безопасността и платежоспособността на компаниите", каза Сам Ууд, ръководител на британския регулатор PRA.