Европейската комисия (ЕК) е дала своето "да" за сделката, която може да създаде следващия световен енергиен гигант и първия такъв от региона на Централна и Източна Европа. Това е важно разрешение за придобиването на мажоритарен дял в полския оператор на рафинерии и търговец с горива Lotos Group от държавната петролна компания PKN Orlen.

Решението на ЕК идва след като сделката беше за първи път договорена през 2018 година. И двете дружества са активни на пазара в страната, като имат свои рафинерии там, както и на още няколко пазара в Централна и Източна Европа, както и в Балтийския регион. PKN Orlen е една от най-големите компании в ЦИЕ.

Важното "да" на ЕК обаче идва с няколко условия. PKN Orlen трябва да продаде 30% от дела в рафинериите на Lotos, девет депа за съхранение на горива, 389 бензиностанции в Полша, 50% от участието на Lotos в джойнт венчъра с British Petroleum в производството на самолетно гориво, както и два завода за битум.

"Тази сделка е шанс за двете компании да навлязат на нови територии в своята активност и да се развият по-бързо на тези, на които вече присъстват", посочват в официално становище от държавното дружество, цитирано от сайта Emerging Europe.

Според представители на полското правителство това ще позволи на обединената група да навлезе на нови пазари и да се конкурира с най-големите петролни компании в света.

PKN Orlen управлява над 2600 бензиностанции в Полша и в ЦИЕ, а Lotos - малко под 500, като всичките са в Полша. Вероятно след приключването на сделката втората ще продължи да оперира под настоящия бранд. PKN Orlen от своя страна оперира в Словакия под марката Benzina и под Unipetrol в Чехия.

Държавната компания няма да спира дотук по пътя си към създаването на истински енергиен гигант, като след като получи одобрението на ЕК, подписа писмо с намерение да започне придобиването на друг лидер в сектора в Полша - Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG). По-рано тази година тя стана собственик и на електроразпределителното дружество Energia.

"Сливането на тези водещи полски компании ще създаде предприятие с диверсифицирани приходи и с голяма база суровини, модерни производства и фокус върху чистата енергия", посочва главният изпълнителен директор на PKN Orlen Даниел Обейтек.