Най-голямата технологична компания в Европа - SAP, която има бизнес и у нас, ще бъде новият собственик на американско-израелската софтуерна фирма Gigya. Условията на споразумението все още не са ясни, но според информацията на медии от Израел сделката е на стойност от 350 милиона долара.

"Gigya позволява на компаниите да управляват маркетинг профилите и предпочитанията на клиентите си, като им дава възможност да контролират събираните за тях данни и да ги променят по всяко време", обясняват от SAP.

Придобиването ще даде възможност на европейския лидер да помогне на компаниите на Стария континент да спазват новите регулации за личните данни, които ще влязат с готвените от Брюксел промени, събрани в регламента General Data Protection Regulation (GDPR).

В момента израелската фирма съхранява данните на 1,3 милиарда потребители.

Идеята на споразумението е да обедини платформата на Gigya със софтуера на SAP за информация за клиенти Hybris.

Европейският гигант има бизнес в редица държави на Стария континент, включително и в България. SAP стъпва за първи път на пазара у нас през 1999 година, като регистрира дъщерно дружество "SAP България". Година по-късно отваря врати развойният център SAP Labs Bulgaria.