Главните изпълнителни директори на американските петролни гиганти Exxon и Chevron са обсъждали възможността за сливане през миналата година. Това твърдят от The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати.

Според вестника те са разглеждали тази възможност, след като пандемията от коронавирус започна да притиска енергийния сектор. От информацията става ясно, че разговорите са били на първоначален етап и не са продължили.

Обединението между Exxon и Chevron би било най-голямото подобно в историята и най-вероятно би срещнало сериозни затруднения с получаването на разрешение от страна на антимонополните органи.

Двата гиганта са наследници на Standard Oil на Джон Рокфелер, която се разделя през 1911 година след решение на съда. До това се стига, след като дружеството е обвинено за това, че се е превърнал в монополист на петролния пазар.

Пазарната капитализация на Chevron в момента е 164 милиарда долара, а на Exxon - 189 милиарда долара. Двете биха създали втората най-скъпа петролна компания в света с обща оценка от 350 милиарда долара. Така те биха се наредили точно след саудитския гигант Aramco.

Цените на петрола отчетоха сериозни загуби от март насам. Те все още остават ниски на фона на по-бавният от очакваното темп на ваксиниране срещу коронавируса.