Най-голямата технологична компания в Европа - SAP ще придобие софтуерната компания Qualtrics International за 8 млрд. долара в брой, изпреварвайки плановете на американското дружество да стане публично.

Германската SAP, ръководена от главния изпълнителен директор Бил МакДермот, е осигурила финансиране от 7 млрд. евро (7.9 млрд. долара), за да покрие разходите по покупната цена и свързаните с придобиването разходи, се казва в изявление на SAP, цитирано от Bloomberg.

Това е най-голямата сделка на SAP досега, която надминава придобиването й на Concur Technologies за 7.2 млрд. долара през от 2014 г., по данни на Bloomberg.

"Поглъщанията са поглъщания, но трансформиращите сделки са трансформиращи сделки. Ще трябва да направите много придобивания и да прекарате много години в придобивания, за да постигнете това, което направихме тук", МакДермот в конферентен разговор.

SAP плаща $2.4 милиарда в най-голямата си сделка за последните 4 години

Европейски софтуерен гигант сключи една от най-големите си сделки

Ръководителят на компанията подкрепя данъчната реформа на Тръмп

Qualtrics, която създава софтуер за проучване на клиентите и анализиране на нагласите на служителите, има над 400 млн. долара приходи през 2018 г. и предвижда бъдещ темп на растеж от над 40%.

Компанията по-рано подаде документи за първоначално публично предлагане на стойност 200 млн. долара. Тя беше оценена на 2.5 млрд. долара в кръг от частно финансиране през 2017 г., а клиентите й са компании като Microsoft, JetBlue Airways и General Electric.

SAP очаква, че сделката ще приключи през първата половина на 2019 г., а Qualtrics ще функционира като субект в рамките на групата й за облачен бизнес. Главният изпълнителен директор на Qualtrics Райън Смит ще продължи да ръководи компанията, която ще запаси двете си централи - в Прово, Юта и Сиатъл.

"Искаме да работим със SAP и това е най-вълнуващото нещо за нас", каза Смит в конферентния разговор.