Германският фармацевтичен концерн Bayer, който е един от най-големите в света, се споразумя за придобиването на Blackford Analysis Ltd. - британски разработчик на системи с изкуствен интелект, които помагат за диагностициране на заболявания чрез медицински изображения. Така Bayer смята да засили бизнеса си в областта на радиологията.

Кампанията Bayer обяви, че сделката е част от стратегия й за разширяване на сегмена на дигиталния анализ на медицински изображения, които се правят с помощта на контрастни вещества на Bayer на компютърни томографи, рентгенови и магнитно-резонансни скенери.

Компанията засега отказа да разкрие финансовите условия по сделката. Компанията Blackford, която скоро ще стане собственост на Bayer, е основана през 2010 г. Нейни инвеститори са: Archangel Investors, TRI Cap, Scottish Enterprise и Old College Capital.

През 2021 г. (за която са последните официални данни) продажбите на радиологичния бизнес на Bayer - с неговите контрастни вещества, инжекционни системи и програмно осигуряване - бяха за 1,8 милиарда евро, докато общите продажби на компанията възлизаха на 44 милиарда евро.

През третото тримесечие на миналата 2022 година, продажбите на радиологичния бизнес на германския фармацевтичен концерн са нараснали със 7%, основно поради нарастващото търсене на сканиране при диагностиката на сърдечно-съдови заболявания и др.

Bayer завърши 2020-а със загуба от 10,5 милиарда евро

Bayer завърши 2020-а със загуба от 10,5 милиарда евро

Приходите на концерна са намалели с 5% до 41,4 милиарда евро