Компанията за дялови инвестиции Roark Capital е постигнала споразумение за покупката на веригата за бързо хранене Subway в рамките на сделка на стойност до 9,55 млрд. долара, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Контекст: Subway е създадена от американските фамилии Де Лука и Бък в Кънектикът, САЩ преди близо 60 години. Ресторантите на веригата, в които се предлагат сандвичи със свежи продукти, придобиха огромна популярност през целия свят.

Roark Capital може да придобие веригата за сандвичи Subway в сделка за $9.6 милиарда

Апетит за близо 10 милиарда към Subway

Споразумение може да бъде постигнато още тази седмица

В момента според данните на Food&Wine Subway е втората най-голяма верига за бързо хранене в глобален мащаб с над 36 500 обекта, като пред нея е само McDonald"s с около 38 000. През годините обаче двете компании разменяха местата си в класацията.

Детайли: Оригиналните собственици се надяваха да спечелят над 10 млрд. долара от продажбата, като те започнаха да търсят купувачи през февруари.

За да се приближат до тази сума, Subway трябва да постигнат определени параметри на представянето си през следващите 12 месеца. В противен случай цената пада на $8,95 млрд.

 Една от най-големите сделки в индустрията за бързо хранене: Subway иска да отвори 4000 нови ресторанти в Китай

Една от най-големите сделки в индустрията за бързо хранене: Subway иска да отвори 4000 нови ресторанти в Китай

В момента компанията има близо 37 000 ресторанта в повече от 100 пазара по света

Roark притежават и други вериги за бързо хранене, включително конкурентната Jimmy John"s и Buffalo Wild Wings.

Какво предстои: Сделката идва в период, в който Subway постепенно стъпва на нов път. Компанията променя дизайна на ресторантите си, насочва се към по-големи франчайз партньори и променя менюто си. За момента резултатите са добри - близо 10% по-високи продажби през първото полугодие.